Een ongekend succes voor AZ: de Alkmaarse voetbalclub heeft de Youth League gewonnen door Hajduk Split in de finale met 5-0 te verslaan. Voor het eerst in de historie wint een Nederlandse club het prestigieuze toernooi voor teams tot 19 jaar.

In een goed gevuld stadion in Genève, waar de wedstrijd vanwege de grote belangstelling werd gespeeld, begon AZ heel overtuigend aan de finale. Schrijft onze mediapartner NH. De ploeg van trainer Jan Sierksma schakelde in de aanloop naar de finale al grootmachten Eintracht Frankfurt, Real Madrid, FC Barcelona en Sporting Portugal uit en was de favoriet voor de eindzege.

In de openingsfase was Jayden Addai verreweg de gevaarlijkste man aan Alkmaarse zijde met een aantal afstandsschoten. De grootste kans kreeg hij echter uit een hoekschop toen de bal pardoes voor zijn voeten viel en hij Hajduk-keeper Buljan tot het uiterste dreef. Ernest Poku zag in de tussentijd zijn inzet overgetikt worden door de doelman, die behoorlijk getest werd.

Halverwege de eerste helft eisten de Hajduk-fans even de aandacht op. De fanatieke Kroatische aanhang, die met bijna 10.000 fans afreisden, gooiden vuurwerk op het veld en zelfs in de buurt van AZ-doelman Rome-Jayden Owusu-Oduro. Het elftal van Hajduk maakte echter weinig indruk en AZ heerste. Addai vuurde nog maar eens een knal af richting het doel, maar Buljan bleek telkens een sta-in-de-weg. Vlak voor de rust mocht Jayden Addai aanleggen voor een strafschop. Vuskovic beging een oliedomme overtreding op Poku, die op dat moment niet eens gevaarlijk was. De goed keepende Buljan ging nog wel naar de goede hoek, maar Addai schoot de penalty net buiten zijn bereik: 1-0.

In de tweede helft kwam Mexx Meerdink direct binnen de lijnen. De spits sloot vanochtend pas aan bij de selectie nadat hij gisteravond nog speelde met het eerste tegen RKC. Met Meerdink binnen de lijnen ging AZ verder met domineren. Al moest doelman Owusu-Oduro wel knap redding brengen op een pegel van Antunovic die richting de kruising leek te gaan.

AZ domineerde de wedstrijd en kreeg ook voldoende mogelijkheden om de voorsprong uit te breiden. De kansenverhouding betaalde zich na 70 minuten ook uit voor de Alkmaarders. Poku speelde een aantal tegenstanders voorbij aan de zijkant, kwam naar binnen en schoot met zijn chocoladebeen de tweede in de verre hoek: 2-0. Vijf minuten later was het opnieuw raak voor AZ. Poku had een mooi één-tweetje met Meerdink en rondde vervolgens koeltjes af. Waar invaller Meerdink de aangever was, was hij een paar minuten later de doelpuntenmaker. Hij omspeelde zijn tegenstander en schoot snoeihard raak: 4-0. In de slotfase gooide Meerdink het duel met de vijfde treffer in het slot.

Voor het eerst in de historie legt een Nederlandse club beslag op de Youth League. AZ rekende in de finale af met de leeftijdsgenoten van Hajduk Split door met 5-0 te winnen.