Het is van ver al zichtbaar, de gele narcissen knallen er lekker uit. Lang zoeken naar het vergroende en daarmee ook vergeelde Urkplein is het niet. Een flinke groep nieuwsgierige buurtbewoners verzamelde zich er vrijdagmiddag, want TV-tuinman Lodewijk Hoekstra opende het vernieuwde plein. Hij deed dat samen met burgemeester Anja Schouten, die versteld stond van het resultaat. "Van de zomer was het nog allemaal steen, dit had ik niet verwacht."
Wat voorheen een volledig betegeld en kleurloos plein was, is de afgelopen periode getransformeerd tot kleurrijk park met een grote verscheidenheid aan planten en bomen. "We leggen hier wildbloemmatten neer. Daar komen 20 verschillende wildbloemen uit, die over het hele jaar groeien. Ieder seizoenen komen er weer nieuwe wildbloem uit. Dat is goed voor de vlinders, de bijen en alles er omheen", vertelt Vincent Pleij van Flower your Place, terwijl hij nog wat extra matten neerlegt.
Goed voor de biodiversiteit dus en makkelijk te onderhouden, want maar één keer per jaar moet de maaier er overheen. Niet het enige praktische punt waar het park op scoort, want zo'n groen park heeft veel meer voordelen. Zo kan na een hevige regenbui het water beter weg en wordt het er tijdens een zomerdag, nu de de donkere stenen verdwenen zijn, niet meer zo ongelofelijk heet. Het park heeft nog iets bijzonders. Een NL green label. "Dat is een label voor de leefomgeving om duurzaamheid meetbaar te maken", legt Lodewijk uit. "We kijken onder andere naar biodiversiteit, beheer, de impact op het klimaat en de gebruikte materialen. Zo stond er bijvoorbeeld een prachtige, maar zieke kastanje. Deze hebben ze daarom moeten omhakken. Van het hout hebben ze meubilair gemaakt dat nu in het park staat."
Het park staat nog niet eens volop in bloei en toch werpt het vergroenen nu al een hoop vruchten af. Letterlijk. En dat worden er nog veel meer. "We hebben appelbomen, perenbomen en walnootbomen. Ook hebben we inheemse bomen, bomen die goed zijn voor de bloei of juist aantrekkelijk zijn voor de biodiversiteit. In totaal staan er 24 verschillende soorten bomen. We willen dit soort kleine parken ook met elkaar verbinden, om de biodiversiteit te bevorderen", zegt Paul Weidema van Stadswerk072.
Het enthousiasme is groot en ook burgemeester Schouten is tevreden. "Ik vind het echt heel erg mooi geworden. Ik hoop dat het nu gebruikt gaat worden zoals bedacht. Er zitten allemaal leuke zitjes en zo. Ik word altijd heel blij als een openbare ruimte is ingericht en ook echt gebruikt wordt. Dat mensen er lekker gaan zitten, kinderen gaan spelen en mensen er echt van genieten." Om het park te openen en de grond een boost te geven strooide ze een flinke hand met grote kriebelende regenwormen uit over de grond. Toeschouwers konden volgen, maar de zakken met wormen bleven opvallend vol...