Reclame

Op Tweede Paasdag organiseerde Roeivereniging Ossa samen met Kanowaard en Thom van Straten SPORT een open dag, waarop inwoners van Dijk en Waard kennis konden maken met de aangeboden sporten. De locatie van de verenigingen ligt aan het water, de perfecte plek voor het organiseren van een open dag. Het water kwam op deze dag echter ook uit de lucht, waardoor de open dag eerder dan gepland werd afgesloten.

Aldert Fens (61), secretaris van Roeivereniging Ossa, vertelt aan Dijk en Waard Centraal dat dit de tweede keer is dat ze zo’n open dag organiseren als deze, dus gezamenlijk met Kanowaard en Thom van Straten SPORT. "Voorheen organiseerden we altijd een open dag met alleen onze vereniging, maar sinds kort doen we dat niet meer alleen. Wat wel altijd zo is geweest is dat onze open dag plaatsvindt op Tweede Paasdag. Kanowaard en Ossa liggen beide op hetzelfde terrein en tijdens open dagen als deze werken ze nauw samen." Aldert is nu drie jaar lid van de roeivereniging. Hij is er begonnen met het volgen van een 10-weekse basiscursus. "Na deze cursus kan je roeien en dan krijg je permissie, zoals wij het net noemen. Dan is het gewoon heel leuk om meteen in zo’n boot mee te gaan en je meters te gaan maken."

Na een brand in 2003 heeft Ossa een volledig nieuwe botenloods neergezet waar allemaal verschillende typen roeiboten liggen: smalle gladde boten, eenpersoonsboten, maar ook boten waar meerdere personen in kunnen (C4). Na de brand is er een tijdelijk noodgebouw neergezet waar leden een kopje koffie of thee kunnen drinken. Wat Aldert betreft is het hoog tijd voor iets nieuws. In het ‘clubhuis’ hangen tekeningen van de geplande nieuwbouw. "De plannen liggen nu bij de gemeente, maar die moeten eerst nog goedgekeurd worden." Zodra de gemeente akkoord is, hopen ze de bouw zo snel mogelijk te gaan realiseren met de hoop dat het volgend jaar af is.

De activiteiten op de open dag waren roeien, kanoën, suppen, sporten in de sportschool en voor de jeugd was er een speelhoek gemaakt waar kon worden gevoetbald. Voor roeien was veel belangstelling onder jongeren. Marleen van de Stoop (21) en Robin Til (18) waren ook aanwezig op de open dag. Ze stonden te wachten om de roeiboot in te stappen en het water op te gaan. "Wij zitten op een zwemclub en daar is een lid dat ook op roeien zit. Die liet ons weten dat er een open dag was." De meiden waren van plan om alleen even een kijkje te nemen en niet daadwerkelijk het water op te gaan, wat ook terug te zien was aan de kleding die Marleen aan had: een felblauwe jas met spijkerbroek en beige laarsjes. Marleen: "Het lijkt me toch wel lachen om te doen." Een beetje spannend vinden ze het ook wel, maar zolang ze droog terugkomen zijn ze blij. "Als ik echt voor sport zou kiezen, zou ik eerder voor roeien kiezen en kanoën gewoon voor een keertje doen."

Naast bezoekers zijn er ook vrijwilligers aanwezig op de open dag. Ze zijn herkenbaar aan hun gele fluorescerende jas, zoals Maud (15). "Ik train altijd met de Ossa-jeugd op donderdag- en zaterdagavond en vandaag ben ik hier om een handje te helpen." Maud zit nu iets meer dan drie jaar op roeien en heeft het erg naar haar zin. "Ik vind het ontzettend leuk en gezellig. Je zit met elkaar in een boot en je sport natuurlijk wel, maar wel echt in teamverband." Maud helpt met het vasthouden van de boot en laat bezoekers kennismaken met de ergometer. Haar zus roeit ook bij Ossa en haar vader heeft ook fanatiek geroeid, dus het zit in de familie.

Roeivereniging Ossa heeft zo’n 125 leden, vergelijkbaar met aantal leden dat Kanowaard heeft. Ossa trekt meer jongeren dan Kanowaard. Aldert: "Roeien is echt wat anders dan kanoën. Kanoën doe je met je neus vooruit en roeien met je neus achteruit." De werkwijze van de verenigingen is wel vergelijkbaar, met een breed cursusaanbod en gezamenlijke activiteiten. Het grote verschil tussen de verenigingen is dat de meeste kano's eigendom van de leden zelf zijn, wat bij de roeiboten vrijwel nooit het geval is.

Suppen wordt steeds populairder en daarom heeft Kanowaard twee jaar geleden besloten om leden de mogelijkheid te geven om te leren suppen. Deze lessen worden gegeven door Anita Bruijns (53) en Nynke Mensink (55). Anita: ‘Het suppen is zo populair geworden door corona, omdat je tijdens het suppen een gepaste afstand kon bewaren.’ Binnen de vereniging worden er 'clinics' gegeven, van beginnerslessen tot lessen voor gevorderden. Als het weer wat beter wordt, worden er ook lessen buiten gegeven. De doelgroep van suppen is heel divers. Nynke: 'Afgelopen jaar hadden we zelfs meer mannen dan vrouwen, wat je ook terugziet in de wedstrijdsuppen, maar meestal is het fifty-fifty.’

De open dag zou eigenlijk van 13.00 tot 17.00 duren, maar vanwege het regenachtige weer begon iedereen om een uur of drie al alles af te bouwen. De doelgroep die op de open dag afkwam was breed: jong, oud, man en vrouw, maar wel voornamelijk mensen uit de omgeving. Aldert: "Ik was er een beetje huiverig voor, door de weersvoorspellingen, maar het valt me nog mee hoe rustig het was. We zijn toch nog acht of negen keer met de boot het water op geweest, dus dat is wel leuk."
Pin It
Bekeken: 1426x
Reclame