Bouwtimmeren, verzorgen, meubelmaken of tegelzetten. Volgende week is het zover, dan gaan ambitieuze mbo-studenten van over het hele land de strijd met elkaar aan om de felbegeerde titel 'Skill Heroe' te bemachtigen. Binnen ieder zijn vakgebied zullen acht finalisten het tegen elkaar opnemen om te kijken wie zichzelf straks Nederlands kampioen mag noemen. De regio Alkmaar is wat talenten rijk. Het Horizon College stuurt negen afgevaardigden naar de metropool. Streekstad Centraal sprak de Heiloose Maaike van der Steen en de Alkmaarse Noortje Rijser, twee Nederlands kampioenen in spe.

Op 23 en 24 maart zullen de leerlingen in de RAI twee dagen lang moeten laten zien wat ze in huis hebben. De 19-jarige Maaike (rechtsonder) laat haar verzorgende IG-skills zien, terwijl de 18-jarige Noortje (rechtsboven) al haar expertise als apothekersassistent uit de kast haalt. Om de allerbeste is hun vak te worden, zijn de meiden afgelopen weken volop in training gegaan. Want een echte Skill Heroes, dat word je niet zomaar.

"Ik heb twee keer in de week examentraining en loop nu stage, daar leer ik het meest", vertelt Noortje. Ook Maaike is druk in de weer.  "Ik train elke  maandagavond en heb twee verpleegkundigen als mijn begeleider. Ik leer dan reanimeren en hoe ik moet reageren. Ook krijg ik les van de zwachtelkoningin van het Noordwest ziekenhuis. Zo noemt ze zichzelf in ieder geval", zegt Maaike grappend.

De meiden weten ongeveer wat hen te wachten staat, vanwege de kwalificatieronde. "De kwalificatie duurde ook twee dagen", vertelt Noortje. "We kregen van te voren opdrachten, zodat je ongeveer weet wat je moet voorbereiden. Daarna kreeg ik tijdens een meeting gelijk te horen of ik door was. Het kwam echt als een verassing. Tijdens de kwalificatie moest ik alles met papier doen en in de apotheek waar ik stage loop is het volledig geautomatiseerd en hebben we een robot." Ook op de old school manier hoorde Noortje bij de top en wist ze een finaleplaats te bemachtigen. "Maaike moest iets langer op de uitslag wachten en zat met geknepen billetjes in de klas. "Tijdens een les kwam ik erachter dat ik door was. Ik had het echt niet verwacht."

Volgende week woensdag gaan de meiden naar de RAI.  "Dan kunnen we onze studio verkennen", zegt Noortje. Ook deze keer hebben ze een cryptische beschrijving gekregen van de zeven opdrachten.  "Ik vind het maar vaag", zegt Maaike. "Ik weet bijvoorbeeld dat ik te maken krijg met iemand met een beperking en iets met hartfalen, maar dat is het ook." Noortje weet ook zo ongeveer waaruit haar opdrachten bestaan. "Ik moet controleren, overleggen en er zullen 'nep' patiënten bij mij komen."

Nu de grote dag steeds dichterbij komt, begint bij Noortje de spanning te stijgen. "Ik ben best wel zenuwachtig. Je bent echt een soort dier in een kooi. Iedereen zit naar je te kijken." Maaike daarentegen houdt het hoofd nog koel. "Ik ben nu niet zenuwachtig, maar misschien volgende week wel."

De winnaars winnen niet alleen een titel. Ook kwalificeren ze zich voor de Europees kampioenschappen in Polen. Deze vinden plaats van 5 t/m 9 september. De kampioenschappen zijn in het leven geroepen om excellentie in het mbo te bevorderen.

Pin It
Bekeken: 2477x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/