Ad Jongenelen heeft op donderdagochtend formeel zijn ontslag ingediend als wethouder van de gemeente Alkmaar. Hij deed dit naar aanleiding van het vertrek van BAS uit de coalitie afgelopen maandag. Jongenelen legde ook per direct zijn taken neer. Maandag 13 maart is er een extra raadsvergadering over de ​​​​​​​politieke situatie.

"Ik heb mij met veel plezier en enthousiasme ingezet voor deze prachtstad. Alkmaar, het was me een waar genoegen", aldus Jongenelen, die namens BAS slechts driekwart jaar wethouder heeft kunnen zijn. Hij werd op 7 juli 2022 geïnstalleerd en kreeg de portefeuilles openbare ruimte, groen in de stad, cultureel erfgoed, monumentenzorg & archeologie, onderwijs, inwoner & bestuur en dierenwelzijn. Zijn portefeuille wordt verdeeld onder de overgebleven zes wethouders.

BAS scheidde na acht maanden van de coalitiepartners omdat zij het oude AZC Robonsbosweg aan het COA willen aanbieden voor de realisatie van een Centrale OntvangstLocatie (COL). Een COL is een doorstroomlocatie vanaf de eerste opvang van asielzoekers in Ter Apel. Sinds het oude AZC dicht ging was BAS tegen nieuwe grootschalige opvang in Alkmaar.

Het coalitieakkoord gaat ook uit van kleinschalige opvang, niet een COL met 250 plekken en ook nog een vleugel met een onbekend aantal plekken voor statushouders. Fractieleider Ben Bijl wees net als de oppositie op deze afwijking, al was BAS inmiddels bereid water bij de wijn te doen. Wél wilde de partij toch op zijn minst eerst een goede businesscase voor de COL zien, én de spreidingswet afwachten. Dat laatste willen de coalitiepartners echter niet.

Het was de druppel, want het boterde volgens Bijl al niet echt lekker. "Wij maken ons hard voor lokale dingen. Het centrum is mooi, maar de buitenwijken daar schrik je soms van. Wij willen meer één Alkmaar. Onze agendapunten bleven stroperig achter."

De exit van BAS kost de coalitie vier zetels en de meerderheid in de gemeenteraad. Bijl verwacht dat D66 als grootste partij de teugels in handen krijgt voor de vorming van een nieuwe coalitie. De teugels die tijdens de initiële formatie onder andere door GroenLinks uit handen getrokken werden. (foto: Stadswerk072)
Pin It
Bekeken: 2304x
https://147.139.211.126/ https://147.139.207.107/ https://8.215.31.229/ https://8.215.55.180/ https://147.139.212.74/ https://147.139.212.232/ http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/