Ruim honderd Alkmaarders kwamen maandagavond naar een informatieavond in de Vrijheidskerk. Burgemeester Anja Schouten en meerdere wethouders gaven tekst en uitleg over de komst van een Centrale Ontvangst Locatie in Alkmaar. Het voormalige belastingkantoor aan de Robonsbosweg wordt een tweede station voor vluchtelingen, na hun aanmelding in Ter Apel, mét een IND-kantoor en medische zorg.

"We zijn eerder deze week al geïnformeerd, maar ik kom toch even kijken hier", vertelt Joop Stoop van de Alkmaarse rugbyvereniging aan mediapartner NH Nieuws. "De vorige keer was er veel verzet." Het is namelijk niet voor het eerst dat het COA plannen heeft met het voormalige belastingkantoor. Tussen 2016 en 2019 werd het kantoor aan de Robonsbosweg al gebruikt als asielzoekerscentrum. Na een verzoek vanuit het COA en de staatssecretaris van Justitie en Veiligheid ligt er opnieuw een plan om het gebouw te gebruiken. Het idee is nu dat in het ene gebouw vluchtelingen worden gescreend en medische hulp krijgen in hun procedure om asiel aan te vragen.

Tijdens de informele bijeenkomst waren veel vragen, maar weinig zorgen. Wat Irene en Hans Lok betreft, die druk in gesprek zijn met medewerkers van het COA, is iedereen welkom in Alkmaar. "Ook wij hebben kinderen van begin dertig die een huis zoeken, maar dat vinden we geen reden asielzoekers niet toe te laten."

Minder welwillend is Jan, die liever niet met achternaam genoemd wordt, een man van in de tachtig. "Ik denk dat ik als enige uit mijn flat aanwezig ben vanavond." Hij staat te luisteren. "Ik kom lezen, luisteren, maar niets vragen, hoor. Ik heb daar niets mee. Ik heb me ook niet voorbereid. Als het Oekraïners waren, zou ik het helemaal goed vinden. Mensen uit Syrië of Irak liever niet."

Op 20 februari wordt het voorstel voorgelegd aan de Alkmaarse gemeenteraad. Het doel is dat Gebouw A na de zomervakantie opengaat als Centrale Ontvangst Locatie. Het college wil dat er statushouders en spoedzoekers worden gevestigd in de Gebouwen B en C, wanneer de opvang aan de Picassolaan eind dit jaar eindigt.

Woningen tussen het winkelcentrum De Hoef en de Vrijheidskerk hebben geen uitnodiging gehad voor de inloopavond. Daarop reageert de projectleider dat er nog meer informatieavonden zullen volgen. Wel is volgens de gemeente contact geweest met de winkeliersvereniging.

Pin It
Bekeken: 2573x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/