Reclame

Zijn beroemdste werk 'Canto Ostinato' wordt over de hele wereld uitgevoerd maar componist Simeon ten Holt bedacht het in Bergen, de plek waar hij onlosmakelijk mee verbonden is. Ten Holt, overleden in 2012, zou dinsdag 100 jaar zijn geworden. In museum Kranenburgh werd hij geëerd met een stalen borstbeeld, muziek en een biografie.

Een 'mooi' 'treffend' en 'elegant' portret van Simeon ten Holt. Colette Noël, levenspartner van Ten Holt, is in haar nopjes met het borstbeeld van haar grote liefde. Het stalen portret, gemaakt door Jeroen Henneman (bekend van de Schreeuw voor Theo van Gogh) is een van de hoogtepunten van het eeuwfeest voor de componist. Volgens Noël werd het wel tijd voor een blijvende herinnering aan Ten Holt in het kunstenaarsdorp. "Het is eigenlijk wel vanzelfsprekend. Hij is hier geboren en een wereldberoemde componist. Er komen mensen vanuit de hele wereld naar zijn huis op bedevaart. Nu hebben ze een plek waar ze kunnen zitten."

Burgemeester Lars Voskuil prijst Ten Holt en vindt dat hij hoort bij het Bergens cultureel erfgoed. "Bij erfgoed denk je aan een kunstwerk of een markant gebouw maar soms ontstijgt iemand in reputatie of statuur bijna het persoonlijke, hij wordt een instituut. Zo belangrijk is Ten Holt voor de vernieuwing in de moderne muziek in Nederland en daarbuiten."

Mattijs Koornneef, de kleinzoon van Simeon Ten Holt mocht samen met de burgemeester het beeld onthullen. "Ik vond het een grote eer en heel bijzonder. Het is ook een prachtig kunstwerk. Ik was benieuwd welke tijd van zijn leven ze hebben gekozen voor het portret en dit is uit de beste tijd van zijn leven. Het is hoe ik mijn opa ken en hoe hij eruit zag." Voor het stalen portret, dat in de tuin van het Oude Raadhuis van Bergen wordt geplaatst, is ook een bijzondere sokkel in de vorm van een bankje ontworpen. "Het idee is dat mensen dan bij het beeld kunnen zitten", vertelt Noël. "Daar hebben we nog wel financiële steun bij nodig."

Naast het beeld gebeurt er nog veel meer om het eeuwfeest van Ten Holt te vieren. Zo is er de biografie Vleugels waarin auteur Arie Vuyk het hele oeuvre van de componist opnieuw belicht. Hij doet dit aan de hand van Simeons dagboeken. Ook is er op zondag 29 januari een hele Simeon ten Holt-dag in TivoliVredenburg, de plek waar bijna al zijn muziek heeft geklonken. "Ik denk dat Simeon met al die belangstelling erg blij zou zijn geweest. Het wordt een prachtjaar voor Simeon."

Simeon ten Holt (Bergen, 24 januari 1923 – Alkmaar, 25 november 2012) was een Nederlandse componist. Hij was de zoon van schilder Henri ten Holt en Catharina Maria Cox. De schilder Friso ten Holt was zijn broer. Tot aan zijn dood was hij getrouwd met de Waalse kunsthistoricus Colette Noël.
Na zijn pianolessen van de Bergense componist Jacob van Domselaer vertrok Ten Holt in 1949 naar Parijs, waar hij aan de École Normale de Musique de Paris lessen volgde van Arthur Honegger en Darius Milhaud. In 1954 keerde hij terug naar Bergen.
Naast zijn optredens als pianist experimenteerde Ten Holt met elektronische muziek en muziektheater. Ook schreef hij artikelen voor het literair tijdschrift Raster. Ten Holt was erelid van het KunstenaarsCentrumBergen (KCB) en erg actief in het Bergens kunstleven.

Pin It
Bekeken: 1174x
Reclame