Dit jaar is het exact honderd jaar geleden dat Simeon ten Holt werd geboren. Bij het grote publiek werd hij vooral bekend om zijn compositie Canto Ostinato. Bij KunstNetTV in januari een Ode aan deze Bergense componist. KunstNetTV maakte in 2012 een kort filmportret over Simeon ten Holt. In zijn kleine huis in Bergen vertelt hij over zijn kunstenaarschap en dat het componeren voor alles ging en niet het geld verdienen.

Simeon ten Holt werd in 1923 geboren in het kunstenaarsdorp Bergen (NH). Hij was de zoon van de bekende schilder Henri ten Holt en ontwikkelde zich als componist onder de vleugels van Jacob van Domselaer, die ook in Bergen woonde Hoewel zijn Canto Ostinato in 1979 in première ging duurde het nog tot na zijn pensioen dat 'de Canto' een klassieke hit werd. Tegenwoordig is dit een van de populairste twintigste-eeuwse composities van Nederland.

Voor de componist was de compositie een breuk in zijn navolging van de toen dominante atonale componeerstijl. Hij zei er zelf over: “Ik was een dor blad geworden. De verschraling was zo groot (...) dat ik het niet langer meer uithield en weer achter de piano kroop, en zo begon Canto te ontstaan. Het is de geschiedenis van mijn eigen lichaam. De sensualiteit van het leven ging weer meedoen.”

KunstNetTV sprak Simeon ten Holt in 2012 een paar maanden voor zijn overlijden. Hij overleed op 25 november 2012. In 2023 zal er een biografie verschijnen en vinden door het hele land concerten plaats. Ode aan componist Simeon te Holt is te zien via www.kunstnet.tv en dagelijks om 10.00 en 22.00 uur bij StreekStad Centraal TV.

Kijk voor meer informatie over KunstNetTV en KunstNetTV programma’s op kunstnet.tv
Pin It
Bekeken: 2528x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://jdih.depok.go.id/mahjong-gacor-pg-soft/ https://jdih.depok.go.id/sdemo-gacor/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/