GGD Hollands Noorden werkt, net als de andere GGD'en, met een verouderd digitaal systeem voor jeugddossiers (GGiD). IT-bedrijven leverden sinds 2016 maar niet het gewenste product. Bij de tweede poging besloot GGD HN in november 2022 na vier jaar de stekker eruit te trekken. Daarmee ging bijna 4 miljoen euro in rook op. Om het verlies te dekken, vraagt de GGD de zestien verbonden gemeenten nu om minimaal 3 miljoen euro.
GGD HN heeft een Financieel Herstelplan GGiD met drie varianten voorgelegd aan de zestien gemeenten. Afhankelijk van wat zij kiezen, legt de zorgorganisatie haar totale reserve van rond 1 miljoen euro in, ongeveer de helft of helemaal niets.
De Alkmaarse gemeenteraad is door het college van B&W gevraagd om de middelste variant te kiezen. Alkmaar zou dan als grootste gemeente 585.000 euro inleggen, verspreid over vier jaar. Kiezen de andere gemeenten ook voor de middelste variant, dan leggen Dijk en Waard, Bergen en Heiloo respectievelijk 465.000, 158.000 en 129.000 euro in.
De zestien gemeenteraden hebben tot 1 maart om een zienswijze te leveren. GGD HN behandelt het Herstelplan en de zienswijzen op 15 maart.
In 2015 maakte de ontwikkelaar van het landelijke systeem bekend niet verder te willen. En ander softwarebedrijf werd ingeschakeld maar in 2016 werd duidelijk dat dit bedrijf het systeem niet kon gaan opleveren. Een strop van 1,6 miljoen voor alle GGD'en.
GGD HN en de GGD'en Twente en Regio Utrecht gingen toen samen voor een eigen systeem, dat op termijn breder toegepast moest kunnen worden. Dat 'GGiD' had er in oktober 2018 moeten zijn, maar softwarebedrijf Finalist liet tot februari 2021 op zich wachten, al kwam dat deels door aangepaste wetgeving. Maar de drie GGD'en keurden het product af, en ook de update. Het zou tot zeker 2022 duren voordat het GGiD online zou komen. Volgens contract werkte Finalist kosteloos door tot het systeem naar wens was, maar volgens het bedrijf werkte de update al naar behoren. De twist kwam voor de rechter, maar die oordeelde dat de partijen er met elkaar uit moesten komen. In november 2022 had GGD HN er genoeg van en trok zich terug. Weer 4 miljoen euro weg. Voor zover bekend zitten de andere twee GGD'en nog wel in het project.