Acteur en clown Joop Dikmans, voor velen bekend als boef B2 van Bassie en Adriaan, is overleden. Hij overleed vorige week woensdagnacht op 92-jarige leeftijd, laat zijn kleinzoon Rick Hof weten aan mediapartner NH Nieuws. "Hij heeft een hele mooie leeftijd bereikt, maar het verlies van 'opa boef' doet ons zo net voor de feestdagen erg veel pijn."

Joop Dikmans werd op 31 januari 1930 geboren in Rotterdam en woonde tot zijn overlijden in Heerhugowaard. Van eind jaren 40 tot eind jaren 80 trad hij regelmatig op in Nederlandse en Belgische circussen. Als clown Handy Fool was hij een bekende in de entertainmentindustrie. Onder deze naam trad hij ook samen op met zijn inmiddels 20 jaar geleden overleden vrouw Trudy in onder andere Circus Krone. Daarnaast trad hij op als cabaretier in verschillende theatershows.

Toch kennen de meesten hem als B2: een van de boeven uit de kinderserie Bassie en Adriaan. De slechthorende boef zorgde met zijn: "Wat zeggie?" en zijn dikke snor en hoedje voor veel lachende kindergezichten. Samen met de Baron en zijn handlanger Japie zat hij Bassie en Adriaan drie series lang op de hielen. Hij vertolkte de rol van B2 in Het geheim van de schat (1987), De verdwenen kroon (1988) en De verzonken stad (1989).

Zijn drie kleinkinderen noemden Joop liefkozend 'opa boef'. "We keken allemaal naar Bassie en Adriaan, dus we zagen hem op jonge leeftijd al op televisie", vertelt kleinzoon Rick. "Uit verhalen van mijn moeder weet ik dat ik mijn opa ondanks zijn boevenkostuum altijd herkende, hij fopte me nooit, ondanks dat ik een jaar of vier was."

En hij was niet alleen een clown op het podium. "Opa boef was de moppentapper. Als echte variété man vertelde hij altijd wel een leuke grap of mop. Of deed hij een van zijn goocheltrucs. Het was een geweldig leuke opa. Een lieve clown die het altijd gezellig maakte." In de tijd dat zijn vrouw Trudy nog leefde, bakte hij met oud jaar steevast oliebollen voor de hele buurt. "Daar kwam ook echt de hele buurt op af", beschrijft Rick. "Mijn opa en oma waren erg geliefd. Het was gewoon altijd grappen en grollen met die twee."

In een portret uit 2011 kijkt Joop Dikmans terug op zijn leven en hoe het verlies van zijn vrouw dat voorgoed veranderde. "We hebben ontzettend close geleefd. Sinds ze is overleden, interesseert me eigenlijk niks meer. Ook mijn clownspullen en instrumenten niet. Maar ik wil het ook niet wegdoen." Na het overlijden van zijn geliefde Trudy is Joop nooit meer dezelfde geworden, vervolgt zijn kleinzoon. "Toen oma doodging, is er ook een stuk van hem doodgegaan. Voor het circus zijn ze samen de hele wereld over gereisd en leefden vaak 24/7 op tien vierkante meter met elkaar. Dat was ook te merken aan de diepe band tussen hen. Zoals zij waren samen, zo wil ik zelf ook zijn met mijn vrouw. Het voorbeeld van een mooi huwelijk."

Een aantal maanden terug kreeg Dikmans te horen dat hij aan dementie leed. "Zijn hart en longen waren kerngezond, maar zijn hersenen werden wat minder. Hij heeft nog heel lang zelfstandig gewoond, maar kon dat later niet meer op eigen kracht." Joop zou vorige week vanuit een revalidatiecentrum worden overgeplaatst naar een verzorgingshuis in Heerhugowaard, maar zijn familie kreeg de nacht ervoor te horen dat hij in zijn slaap was overleden. "Zijn hoge leeftijd doet niets af aan het verdriet dat we allemaal voelen. Dit gemis wordt nooit makkelijk."

Joop Dikmans wordt op vrijdag 23 december in het bijzijn van zijn familie gecremeerd.
Pin It
Bekeken: 8155x
https://147.139.207.107/ https://8.215.31.229/ https://8.215.55.180/ https://147.139.212.74/ https://147.139.212.232/ http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/