De uitspraak van de Raad van State om een streep te zetten door de bouwvrijstelling voor tijdelijke stikstofuitstoot heeft waarschijnlijk weinig gevolgen voor Dijk en Waard. Dat schrijft het college van burgemeester en wethouders in een brief. "Vanwege de gunstige ligging van de gemeente denken we dat in weinig gevallen maatregelen nodig zijn."
Vorige maand besloot de Raad van State dat de bouwsector niet langer vrijstelling krijgt van stikstofmaatregelen. Dat komt erop neer dat de stikstofuitstoot bij het realiseren van nieuwbouwprojecten berekend en goedgekeurd moet worden om Natura 2000-gebieden te beschermen. Raadslid Quincy Naarden van GroenLinks vroeg eerder al naar de gevolgen van de uitspraak, maar volgens het college zijn er vooralsnog geen bouwprojecten die vanwege de stikstofberekening niet door kunnen gaan. "De dichtstbijzijnde Natura 2000-gebieden zijn de Eilandspolder op 7,5 kilometer afstand en de Schoorlse Duinen en het Noordhollands Duinreservaat op ongeveer 10 kilometer afstand."
Doordat deze gebieden verder weg liggen zouden de gevolgen van de uitspraak klein zijn. Toch zal niet alles hetzelfde verlopen als voor de uitspraak, benadrukt het college. "Omgevingsdienst NHN toetst de berekeningen en vanuit die organisatie zijn er wel geluiden van vertraging door hoge aantallen verzoeken en personeelstekort. Vanuit de markt hebben we nog niets hierover gehoord."
Door het intrekken van de bouwvrijstelling dreigen 150 Noord-Hollandse bouwprojecten in het water te vallen. In een reactie op de uitspraak van de Raad van State waarschuwt Commissaris van de Koning Arthur van Dijk dat Noord-Holland 'onleefbaar dreigt te worden'. "Dit heeft gevolgen voor de bouw van tienduizenden woningen. Maar ook ziekenhuizen, kantoren, winkels, energiecentrales, recreatie, wegen en watervoorzieningen worden getroffen. Als het kabinet nu geen actie onderneemt, gaat Noord-Holland de komende jaren op slot."