De jaren 80, een auto-ongeluk, brand, corona- en energiecrisis: Bernadette Boom heeft in haar 40-jarige loopbaan veel gemaakt. Maar de 69-jarige winkelier hield dapper stand met haar winkel vol 'ouderwetse' huishoudelijke producten in de Alkmaarse Huigbrouwerstraat. Aan mediapartner NH Nieuws vertelde ze, vlak voor ze met pensioen gaat, hoe ze dit doet.
Bernadette Boom is dochter van een bollenboer en geboren en getogen in Egmond aan den Hoef. Zo'n 40 jaar geleden nam ze tijdens een crisis Ouderwetse Winkel Boom over van haar schoonvader, nadat hij bij een auto-ongeluk was overleden. Tot voor kort kon je daar van 09:00 tot 18:00 uur terecht, maar daar heeft ze aan het begin én het eind een half uur van afgetrokken om stook- en personeelskosten te besparen. "Dat scheelt iets, maar we letten altijd al wel op de kleintjes."
"Ik heb in de afgelopen 40 jaar ongelooflijk veel crisissen zien komen, maar ook zien gaan", memoreert Bernadette. "In 2012 woedde er brand in een appartement boven de winkel. Dat zorgde voor grote water- en roetschade, maar ook dat hebben we overleefd. En toen in 2015 een icoon als de V&D failliet ging, en zij hun pand hier om de hoek op de Laat sloten, dacht ik wel 'hoe kan het dat wij er nog steeds zijn?', dat is toch wel bijzonder". Maar eigenlijk wist ze het antwoord toen ook al wel: trouwe klanten en fantastische medewerkers. Sowieso, iedereen heeft altijd schoonmaakmiddelen nodig, lacht ze: "Of het nu crisis of niet, er moet evengoed schoongemaakt worden."
Bernadette is niet de enige in de Alkmaarse binnenstad die kosten probeert te besparen. Loes Bruinenberg van winkeliersvereniging Alkmaars Bolwerk beaamt dat: "In het centrum wordt door meer winkeliers geschoven met openingstijden. Om de stookkosten iets te verminderen, maar vooral om werknemers niet op te zadelen met extra uren door het personeelstekort. Ook sneuvelt hier regelmatig de koopavond of de zondagse opening."
Bernadette werd winkelier tijdens een crisis en neemt binnenkort afscheid tijdens een crisis. Met vertrouwen in de toekomst draagt het stokje over aan haar zoon. Ze denkt dat ze het 'winkelieren' niet erg gaat missen. "Sinds januari ben ik aan het afbouwen. Voor alles is een tijd. Ik heb het 40 jaar met hart en ziel gedaan, maar het is ook goed dat het nu klaar is. Dat het in de familie blijft, is daarbij een fijne gedachte."