Om langdurige wateroverlast tegen te gaan wordt in de Bergermeerpolder de waterberging vergroot. Door de capaciteit te verhogen kan er straks sneller meer water worden geparkeerd. Iets wat tijdens de megabuien van vorig jaar zomer niet op tijd gebeurde. "We willen hiermee op de toekomst voorbereid zijn en inspelen op de klimaatverandering."
Dat zegt Maarten Poort van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier tegen mediapartner NH nieuws, terwijl hij aan de rand van de waterberging staat. Rond het voormalige vliegveld Bergen worden de kades en dijken verhoogd en verstevigd. "Deze badkuip wordt verdiept door de randen hoger te maken", voegt projectleider Thomas Groot toe.
Als de 'badkuip' klaar is wordt er in de dijk een extra waterinlaat gemaakt. "Drie hele grote buizen, met een klep er voor", vult Poort aan. Hierdoor kan er snel water de berging in stromen vanuit het kanaal, waarin dan weer capaciteit vrijkomt om water vanuit de omliggende polders over te hevelen. Voor het vee dat op het voormalige vliegveld staat wordt een terp gemaakt.
Agrariërs rondom de Bergermeer zijn blij met het project. De Egmondse Willem Valkering vond na de overlast in juni 2021, dat het de hoogste tijd is dat er maatregelen worden getroffen. Zijn bollenvelden stonden na de clusterbuien dagenlang onder water. "Wat ze hier nu aan het maken zijn, stemt mij hoopvol."
De plannen om de waterberging bij Bergen uit te breiden bestonden al langer. De noodzaak daarvoor wordt opnieuw bevestigd in een rapport over de wateroverlast van vorig jaar. De verwerking van zoveel regenval in korte tijd moet 'beter en sneller', was het oordeel. De uitbreiding van de waterberging wordt betaald door de Europese Unie en moet eind dit jaar klaar zijn. Het waterschap is al meerdere jaren bezig met verhoging van dijken en boezemkades.