Door de aanhoudende droogte hebben egels het zwaar. Ze hebben moeite met het vinden van water en eten, en daardoor worden ze vatbaar voor infecties en ziekten. Egelopvangcentra in het land geven aan dat ze 40 procent meer egels opvangen dan normaal. Marleen Landman van Dikke Prik uit Warmenhuizen luidt de noodklok: "Mensen kunnen zelf ook helpen en ik hoop dat ze dat doen."
Ze was eigenlijk al gestopt met haar egelopvang. Toen haar man Barend op 72-jarige leeftijd overleed aan kanker besloot ze na 20 jaar de stekker eruit te trekken. Maar nu verzorgt ze toch weer egeltjes. De drie zieke diertjes krijgen bij Marleen thuis een vip-behandeling. "Het is toch mijn passie en daarom heb ik besloten om op kleine schaal door te gaan", vertelt ze aan mediapartner NH Nieuws. "Eigenlijk kan ik gewoon niet zonder de egels. Het is zwaar zonder mijn man, maar dit helpt me ook om door te gaan."
In al die jaren vergaarde Marleen behoorlijk wat medische en praktische kennis over egeltjes. Zo ontwikkelde ze een schimmelcrème en wondklei die door andere opvangcentra nog steeds gebruikt wordt.
En met al die kennis en passie kan ze niet van de zijlijn toekijken. Marleen maakt zich grote zorgen over de egeltjes tijdens deze droogte. "Slakken en wormen zijn diep in de grond gekropen en er is een tekort aan water. Daardoor krijgen ze allerlei infecties en er is nu ook een gevaarlijke onbekende bacterie bijgekomen waardoor egels onder de wonden komen te zitten."
En dus vangt ze bij hoge uitzondering toch wat egels op. Ze krijgen een lekker kippenpootje dat met veel gesmak wordt verorberd. Ook wast Marleen de egeltjes om schimmel en schurft weg te halen. "Ik word er verdrietig van, maar ook strijdbaar. Het gaat slecht met de egels, niet alleen door droogte maar ook door het spuiten van gif. Dat is funest voor de voedselketen en dat gaan wij uiteindelijk ook merken."
"Mensen kunnen zelf ook wat doen om de stekelige beestjes te helpen" zzegt Marleen. "Zo kun je in de tuin een ondiepe bak met water neerzetten en nat kattenvoer. Het beste is om de etensbak te overdekken, op internet kun je vinden hoe je een voederstation kunt maken. Geef vooral geen melk want daar gaan ze dood aan."