De stichting die eigenaar is van de Grote Kerk in Alkmaar heeft de aanvraag voor een kapvergunning voor 'de lindeboom' ingetrokken. De stichting meldt in een persbericht dat samen met de aangetrokken steigerbouwer bepaald is dat grondig snoeien toch volstaat voor het bouwen van een steiger tegen het zuidtransept.

Stichting tot Behoud van Monumentale Kerken in Alkmaar / Grote Kerk Alkmaar vroeg op 25 mei een kapvergunning aan voor de lindeboom die voor het hoge raam aan de zuidzijde staat. Uit onderzoek was gebleken dat de boom weg moest om een steiger te kunnen bouwen voor de hoognodige renovatie van het glas-in-loodraam. Bovendien veroorzaakt de 65-jarige boom bij storm nog wel eens voor schade aan het historische raam.

"Het belang van de lindeboom is afgewogen tegen het belang van de restauratie van het grootste monument van Alkmaar", schrijft woordvoerder
Jos Krieckaert in het persbericht. "Ter compensatie voor de kap was plaatsing van een forse lindeboom op het eigen terrein aan de zuidwestzijde voorgesteld."

Toen de aanvraag voor de kapvergunning aan het licht kwam ontstond een storm van kritiek van mensen die de lindeboom wilden behouden. De stichting hield echter vol. Tot donderdag. Grondig snoeien blijkt toch voldoende te zijn. De intrekking volgt kort op een bericht van steigerbouwer Prolift dat goed snoeien goed genoeg is, nadat BAS-fractievoorzitter Ben Bijl navraag had gedaan.

Krieckaert voegt nog het volgende toe: "In de berichtgeving van de afgelopen weken werd een relatie gelegd naar de publieksactiviteit ‘De klim naar het Grote Raam’ van de Stichting Het Grote Raam. Van die relatie is in deze fase geen sprake. De Stichting Behoud heeft een steiger nodig voor het noodzakelijke restauratiewerk. Pas als duidelijk is hoe die eruit gaat zien, kan de Stichting Het Grote Raam nagaan of de steiger ook voor deze publieksactiviteit geschikt is."

De 'Klim naar het Grote Raam' is naar het idee van de 'Klim naar de Hemel', die vier jaar geleden werd opgebouwd aan de oostzijde van de kerk. Het plan is om de steiger open te stellen voor publiek. Liefhebbers zouden oude ruitjes voor een speciaal aandenken kunnen reserveren door er stickertjes op te plakken. Destijds was een een soort trappenhuis gebouwd van twee steigerdelen breed.
Pin It
Bekeken: 2463x
https://147.139.211.126/ https://147.139.207.107/ https://8.215.31.229/ https://8.215.55.180/ https://147.139.212.74/ https://147.139.212.232/ http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/