De Alkmaarse woonwagenbewoners die moesten vertrekken van het weiland waarop zij tijdelijk bivakkeerden, hebben hun kamp nu opgeslagen op het Olympiapark, naast de ring. "Wij gaan niet weg", aldus woonwagenbewoner Bertus Schlamilch. "Desnoods gaan we negentien verschillende plekken af."

Op dit moment staan er twee caravans en twee campers op het veld. Drie gezinnen zitten gezellig aan de koffie en een sympathisant kwam al groente brengen van haar volkstuintje om de hoek. De woonwagengezinnen verwachten dat nog meer mensen zich bij hen aansluiten. Ook zijn ze in gesprek met Oekraïense vluchtelingen. "Die zitten nu nog in Rotterdam, maar voegen zich waarschijnlijk na 24 augustus bij ons", vertelt Bertus Schlamilch. "Dan zijn we misschien beschermd. Hen zien ze als mensen, ons als beesten."

"We gaan niet weg en blijven hier zolang het kan", zegt woonwagenbewoner Bertus. Hij wil dat de gemeente zo snel mogelijk nieuwe staanplaatsen creëert en heeft negentien verschillende locaties op het oog waar dat zou kunnen. "Desnoods gaan we al die plekken af." Volgens Schlamilch is dit een goede manier om aan de gemeente te laten zien welke plekken er allemaal zijn om mogelijk woonwagenplekken te maken: "Zeker als we straks vijf of zes locaties hebben gehad. Zie het als portfolio voor de gemeente."

Donderdag werd duidelijk dat de actievoerders het weiland in het Alkmaarse deel van Sint Pancras moesten verlaten. Eigenaar Jan Bruin liet de groep daar op zijn weiland toe nadat zij weg moesten uit chalets die zij vorige maand 'kraakten' op sportcomplex 't Lood in Alkmaar. Omdat kamperen volgens het bestemmingsplan niet mag op het weiland, kreeg Bruin een brief van de gemeente waarin stond dat de actievoerders voor 15 augustus weg moesten zijn. Anders hing hem een dwangsom van 50.000 euro boven het hoofd.

Daarom zijn ze nu verhuisd naar een grasland aan de Olympiaweg. De actievoerders vermoeden dat het veld waarop zij nu staan - met een bord 'te koop' er op - naast de locatie ligt waarop een Van der Valk Hotel komt. "De toekan is alvast neergestreken", zegt een actievoerder lachend. Hiermee verwijst hij naar een volledig beschilderde camper waar een toekan op is afgebeeld.

Volgens de gemeente Alkmaar staan de woonwagenbewoners wel degelijk op het terrein dat bestemd is voor het Van der Valk Hotel. De gemeente heeft nog geen antwoord gegeven wat de eventuele consequenties zijn voor de actievoerders.

Pin It
Bekeken: 3113x
https://ee.itk.ac.id/data/