De brandweer in Noord-Holland Noord verleent tijdelijk geen medewerking meer aan de organisatie van wateractiviteiten. Hiervoor wordt doorgaans oppervlaktewater gebruikt en door de aanhoudende droogte gaat de kwaliteit hiervan achteruit. Om drinkwater te sparen, wordt ook geen water meer uit brandweerkranen beschikbaar gesteld.

Brandweercommandant Petra Abma vindt het jammer dat de maatregel nodig is: "Met tropische temperaturen trekken de waterfestijnen veel mensen en kunnen we rekenen op een heleboel enthousiaste reacties. Het is een prachtig visitekaartje voor de brandweer en we doen er de jeugd een groot plezier mee! Afgelopen weken hebben meerdere brandweerploegen zich ingezet bij gezellige waterfestijnen ter vermaak van (vooral) kinderen."

Maar er is inmiddels 225 millimeter neerslagtekort. Het hoogheemraadschap en de brandweer achten recreatief gebruik van oppervlaktewater niet verantwoord meer. Bovendien is de verwachting dat het neerslagtekort de komende weken alleen maar verder toeneemt. "Dit brengt gezondheidsrisico’s met zich mee vanwege bijvoorbeeld blauwalg of botulisme. We willen geen enkel risico lopen op besmetting van mens en dier." (foto: Brandweer NHN)
Pin It
Bekeken: 3148x
https://ee.itk.ac.id/data/