Toen gemeente Alkmaar besloot om van de Oudegracht tweerichtingsverkeer te maken, zijn een aantal bewoners naar de rechter gestapt. Die heeft bepaald dat de gemeente onjuist heeft gehandeld, meldt het NHD. Volgens de bestuursrechter stelde dat de belangen van de bewoners niet goed waren geïnventariseerd en dat de motivatie voor invoering van het besluit gebrekkig was.

Een deel van de Oudegracht was eenrichtingsverkeer, maar daar hielden veel fietsers en scooterrijders zich niet aan. Dat leidde volgens grachtbewoners regelmatig tot gevaarlijke situaties. Gemeente Alkmaar zei simpelweg niet de mankracht te hebben voor handhaving en besloot om het enkelzijdige inrijverbod op te heffen. Dan zou ook echt duidelijk zou zijn dat er (brom-) fietsers van beide kanten konden komen. Die maatregel werkte volgens de gemeente, want de wijkagent zou geen meldingen van ongelukken meer hebben gekregen.

De bewoners voelden zich onvoldoende gehoord. Zo vonden dat de gemeente niet moest capituleren voor spookrijders en stelden dat veel incidenten, bijna-ongelukken en gesneuvelde autospiegels niet worden gemeld. Een aantal van hen stapten naar de rechter. En met succes dus.
Pin It