De nieuwe sporthal in Egmond aan Zee gaat er komen. Woensdag gaf de Raad van State het groene licht voor de nieuwbouw, dat naast de energiezuinige sporthal ook 34 woningen behelst. Volgens de gemeente zal de bouw al volgend jaar kunnen beginnen. Maar er zijn nog altijd grote zorgen bij sommige inwoners. "Het is een gemiste kans voor extra woningen."
Dat stelt Rita Koppedraaijer namens het Actiecomité sporthal De Watertoren. De groep kwam eerder met een alternatieve locatie voor een nieuw te bouwen sporthal. "Door de hal naar de Sportlaan te verplaatsen, biedt dat ruimte voor meer woningen." Het plan haalde het niet in de gemeenteraad.
"Een gemiste kans", herhaalt Koppedraaijer tegenover mediapartner NH Nieuws. "Er is sinds het afschieten van ons alternatief zoveel veranderd in de gemeente. Er lagen toen allemaal woningbouwplannen, maar die hebben het niet gehaald. Hier had je de ruimte kunnen creëren om meer huizen kwijt te kunnen." Een gepasseerd station wil ze haar betoog niet noemen. "Met de kennis van nu. Met het sneuvelen van al die bouwplannen, blijf ik strijden voor een beter plan voor Egmond. Ik hoop dat ze zich in de raad achter de oren krabben. Ze roepen allemaal om meer woningen, maar hier laten ze het liggen. Dit kan een win-win oplossing zijn."
De gemeente is blij met het 'groene licht' van de rechter. "Het bestemmingsplan is nu onomkeerbaar. We kunnen aan de slag", stelt wethouder Arend Jan van den Belt opgelucht. "We gaan het project nu aanbesteden en de omgevingsvergunning regelen." De uiteindelijke bouw wordt in fases uitgevoerd. "Eerst komt er een nieuwe sporthal, daarna pas wordt de oude gesloopt. Zo kan er gesport blijven worden. Later zijn de woningen aan de beurt." De wethouder denkt dat volgend jaar met de sporthal kan worden begonnen. De bouw van de woningen duurt volgens hem langer. "Twee tot drie jaar."
De nieuwe exploitant wordt bekend na een aanbesteding. "In de sporthal kunnen alle verenigingen terugkeren. Dat is afgesproken met de raad. Ook komt er weer een sportcafé", legt Van den Belt uit. Wie de hal en het café gaan beheren is nog niet bekend. "Daarvoor kunnen partijen zich inschrijven. Het beste plan zal winnen." Dit betekent dat huidige beheerder Onno Tijm niet gegarandeerd zal blijven. "De nieuwe exploitant mag het sportcafé alleen ten dienste van de sport gebruiken", stelt de gemeente. "Geen feesten en partijen zoals nu wel gebeurt."
"Een blarenbal dat na de halve marathon van Egmond wordt georganiseerd, kan bijvoorbeeld wel. Voor andere evenementen zal apart een vergunning moeten worden aangevraagd." Volgens Onno Tijm 'zal geen gewone exploitant zonder extraatjes kunnen overleven'. "Het zal dan wel een commerciële partij worden." Hij maakt zich grote zorgen over wat het verdwijnen van het sportcafé voor het dorp zal betekenen. "Weet je, het gaat niet om mij. Natuurlijk zal ik er wel ziek van zijn als ik na 17 jaar hier weg moet, maar het gaat om de Egmonders en het dorpsleven. Wat heeft zo'n sporthal voor nut als er straks niks meer mag. Het is hier een soort huiskamer; een echte bruine kroeg."
Tijm vervolgt: "We hebben hier bruiloften, partijen, condoleances en muziek. Denk bijvoorbeeld aan het Trekpop Festival. Dat is altijd volle bak, waar moet dat straks heen? En de koren die hier oefenen. Die kunnen hier net als anderen terecht voor een schappelijk prijsje." Deze zorgen van Tijm worden ook gedeeld door Rita Koppedraaijer van het Actiecomité. "Dit sportcafé heeft een hele belangrijke sociale functie. Dat wordt gewoon vergeten. Met een commerciële partij is het gemoedelijke er straks van af."