Professor Peter Schoenmakers is dinsdag benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. De Oudkarspelaar kreeg de onderscheiding uitgereikt door locoburgemeester Annette Groot.

Schoenmakers ontving de onderscheiding tijdens zijn afscheidscollege als hoogleraar Analytische Chemie aan de Universiteit van Amsterdam. De emeritus hoogleraar is een toonaangevende wetenschapper die zich tot de wereldwijde top kan rekenen. Hij wordt als pionier in het ontwikkelen van nieuwe concepten binnen de analytische chemie gezien.

De Oudkarspelaar was een van de grondleggers van de tweedimensionale gas- vloeistofchromatografie. Met behulp van deze techniek kunnen complexe monsters, zoals urine of bloedplasma, beter gescheiden en geanalyseerd worden. De techniek wordt ook gebruikt bij de productie van geneesmiddelen, scheidingsprocessen in de industrie, milieu-monitoring, medische diagnostiek, voedselproductie, forensisch onderzoek en vele andere wetenschapsgebieden.

Prof. dr. ir. Schoenmakers was in 2011 medeoprichter van het publiek-private samenwerkingsverband COAST en daar is hij sindsdien directeur onderwijs. Ook is hij (co)auteur van meer dan tweehonderd wetenschappelijke publicaties, heeft hij diverse internationale awards gewonnen en begeleidde hij 36 promovendi als promotor of copromotor.
Pin It
Bekeken: 1393x
https://ee.itk.ac.id/data/