Reclame

Het gerechtshof in Amsterdam heeft behandeling van het hoger beroep in de strafzaak tegen de 36-jarige Lisa T. aangehouden tot september. De vrouw was betrokken bij een zwaar ongeluk in 2019 op de Westerweg in Heerhugowaard waarbij ze frontaal op een tegenligger reed. Daarbij kwam de 66-jarige Hillie Stallinga uit ’t Zand om het leven. De bestuurder waarmee ze meereed, de 58-jarige Peter Cornielje uit Den Helder, raakte zeer zwaargewond. Zelf liep de toen 33-jarige vrouw, die destijds in Zuid-Scharwoude woonde, ook zwaar letsel op.

De frontale botsing vond plaats op 15 maart 2019 rond 22:35 uur, in de flauwe bocht van de N242 nabij de fietsbrug De Krul. Volgens een eerste getuigenverklaring was de 33-jarige vrouw op de verkeerde weghelft beland. Cornielje had zelf verklaard dat zijn tegenligger de bocht niet had genomen en rechtdoor was gereden. Er zijn de nodige aanwijzingen dat de vrouw op dat moment met een vriendin aan het bellen was. Dit zou volgens het OM op dood door schuld duiden. De rechtbank in Alkmaar was het daarmee eens en veroordeelde de vrouw tot drie maanden voorwaardelijke celstraf en een rij-ontzegging van twee jaar.

Bij de strafbepaling woog de rechtbank mee dat L.T. zal moeten leren leven met wat ze veroorzaakte, en haar eigen fysieke en mentale gesteldheid. Ze brak haar borstbeen en liefst negen ruggenwervels, en liep hersenletsel en een whiplash op. Ze is veelal aan bed gekluisterd door haar letsel, depressief, en heeft sinds het ongeluk niet meer gereden. Door haar letsel was een werkstraf geen optie. Een donatie van 5.000 euro aan Vereniging Verkeersslachtoffers wel.

Lisa T. die inmiddels in Limmen woont, ontkent al sinds het ongeval enige schuld. Ze stelt dat juist de tegenligger fout zat. Maar Cornielje was niet de enige die de vrouw aanwees als de schuldige. Dat deden ook zijn achterligger en de remsporen die ze had getrokken. Op de zitting bij het Gerechtshof kwam de vrouw vrijdag onverwacht met drie onderzoeksrapporten, die het remsporenbewijs moeten ontkrachten. In de rapporten wordt de mogelijkheid opengelaten dat de bandensporen van een brandweerauto kunnen zijn. Dat zou uit videobeelden van Streekstad Centraal moeten blijken.

Het Openbaar Ministerie vond dat aan de beelden geen waarde kunnen worden toegekend omdat die geen forensische kwaliteit hebben. Bovendien is volgens de advocaat-generaal op de beelden niets te zien: „Het enige wat we kunnen doen is de recherche vragen hoe zij de sporen hebben onderzocht.” Daar gingen de raadsheren van het gerechtshof in mee. Dat leidde ertoe dat de zaak langer werd aangehouden. "Het is heel vervelend omdat de zaak al veel vaker is aangehouden”, sprak de voorzitter tot T., Peter Cornielje en de nabestaanden. Toch vindt het hof het nodig dat de rechercheurs opnieuw worden gehoord die het sporenonderzoek hebben gedaan.

Volgens het NHD sprak Peter Cornielje in zijn slachtofferverklaring harde woorden tot T.: „Neem verantwoordelijkheid en vertel de waarheid. Vertel dat het ongeluk jouw schuld was". Indringend vertelde hij over hoe hij de koplampen op zich zag afkomen tijdens de autorit. Ook de dochter en echtgenoot van Stallinga waren woedend op T. omdat zij volgens hen zelfs het ongeluk in de schoenen van Cornielje wil schuiven. „Feiten worden verdraaid of weggemoffeld. Waar is de zelfreflectie?”, sprak de dochter van het dodelijke slachtoffer huilend van woede en diep verdriet.

Bij het Gerechtshof in Amsterdam is in september een nieuwe zitting waarbij de opsporingsambtenaren worden gehoord en de eis van het Openbaar Ministerie wordt uitgesproken.
Pin It
Bekeken: 4499x
Reclame