De meeste mensen hebben weleens gehoord van een overlijdensrisicoverzekering. Toch sluit lang niet iedereen deze verzekering af. Dit hoeft ook niet, want een overlijdensrisicoverzekering is niet verplicht. Daarbij komt dat veel mensen niet eens weten wat dit voor een verzekering is. Geldt dit ook voor jou? Dan ben je hier aan het juiste adres. In deze tekst maken we duidelijk waarom iedereen een overlijdensrisicoverzekering (ORV) af zou moeten sluiten. Zodoende kun je straks voor jezelf bepalen of je deze verzekering wel of niet de moeite waard vindt.

Wat is een overlijdensrisicoverzekering precies?
Voordat we redenen aanvoeren waarom iedereen een overlijdensrisicoverzekering af zou moeten sluiten, is het wel handig om te weten wat dit precies voor een verzekering is. Daarom geven we hier eerst een korte overlijdensrisicoverzekering uitleg. Een overlijdensrisicoverzekering is een levensverzekering die eenmalig een bedrag uitkeert als je binnen de looptijd van de verzekering overlijdt. Het geld dat jouw nabestaanden ontvangen, kunnen zij voor verschillende zaken gebruiken. Zij kunnen er onder meer de hypotheek of huur van betalen, maar ook de kosten voor kinderopvang of de studie van de kinderen mee dekken.

Redenen om voor een overlijdensrisicoverzekering te kiezen
Hierboven haalden we al kort een aantal redenen aan om voor een overlijdensrisicoverzekering te kiezen. Voor sommige mensen is dit al voldoende om een ORV af te sluiten, maar dit geldt niet voor iedereen. Ben je nog niet geheel overtuigd? Wij zetten hieronder nog een aantal redenen op een rijtje om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten.
1. Afsluiten kan al vanaf een paar euro per maand.
2. Je betaalt minder premie als je langer dan twee jaar niet rookt.
3. Je kunt kiezen uit een vaste en variabele premie.
4. Je wordt vaak snel medisch beoordeeld via een online gezondheidsverklaring.
5. Je bepaalt zelf welk bedrag je verzekert, hoe lang de verzekering loopt en wie de uitkering krijgt.

Je geeft zelf invulling aan jouw ORV
De vijfde reden die we hierboven noemden, is voor veel mensen een belangrijke reden om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten. Benieuwd hoe dit precies in elkaar zit? Allereerst kies je zelf wie je verzekert. De persoon die je wilt verzekeren, moet tussen de 15 en 67 jaar zijn. Daarna ga je door met het verzekerde bedrag. Dit bedrag moet tussen de 10.000 en 2.000.000 euro liggen. De looptijd heb je ook grotendeels zelf in de hand. Enige vereiste is dat de persoon die je wilt verzekeren op de einddatum niet ouder dan 75 jaar mag zijn. Verder bepaal je bij het afsluiten van een ORV zelf of het verzekerde bedrag tijdens de verzekering gelijk blijft of daalt en kies je uit een vaste of variabele premie.

Levensverzekering vs. overlijdensrisicoverzekering
Eerder in deze tekst haalden we al aan dat een overlijdensrisicoverzekering een levensverzekering is. Toch zit er wel degelijk verschil tussen een levensverzekering en overlijdensrisicoverzekering. Een levensverzekering is namelijk een overkoepelende term voor verzekeringen die betrekking hebben op het leven of de dood van mensen. Naast een overlijdensrisicoverzekering behoort een uitvaartverzekering bijvoorbeeld ook tot de levensverzekeringen. Een levensverzekering kun je dus niet afsluiten, maar is enkel een verzamelnaam voor verschillende verzekeringen.
Pin It