Het gaat de gemeente Dijk en Waard financieel voor de wind. Volgens wethouder Hoekstra houdt de gemeente vijf miljoen euro over op de jaarrekening van 2021 en ziet de meerjarenraming er positief uit. Toch is de wethouder niet helemaal gerustgesteld.

Uit gegevens blijkt dat de gemeente de komende jaren structureel meer uit kan geven. Voor 2023 houdt de gemeente 16 miljoen over, een jaar later gaat het om 18 miljoen en 2025 spant de kroon met een overschot van 21 miljoen. Vanwege aangekondigde bezuinigingen vanuit het Rijk wordt het jaar 2026 door veel gemeenten 'het ravijn' genoemd, maar de verwachting voor Dijk en Waard is toch een plus van 6,5 miljoen euro.

Het collegeprogramma staat vol met grote ambities als bouwen, het ondernemersklimaat verbeteren en verder verduurzamen. Volgens wethouder Hoekstra zijn de plannen zeker haalbaar met de verwachte overschotten, maar houdt hij nog een slag om de arm. "We zullen het geld niet over de balk gaan smijten. Het meerjarenperspectief ziet er voor nu positief uit, maar er is veel onbekend. We weten als gemeente bijvoorbeeld nog steeds niet hoe de jeugdzorg eruit gaat zien en wat we daarbij vergoed krijgen. Daarnaast hebben we te maken met prijsstijgingen en hogere lonen. Ik ben niet oprecht blij met deze meevaller, het is gewoon nog heel onduidelijk."
Pin It