Op vijf locaties in de Egmondse duinen wordt bodem- en grondwateronderzoek gedaan naar de concentraties van het schadelijke PFAS. Het gaat om de moestuinen van duinlandjesvereniging De Noord. De steekproeven worden gedaan door een professioneel bureau in opdracht van de provincie Noord-Holland en drinkwaterbedrijf PWN. De resultaten worden op korte termijn verwacht.

Enkele weken geleden besteedde het VARA-radioprogramma Vroege Vogels aandacht aan de hoge concentraties van de schadelijke stof in de duingebieden langs de hele Noordzeekust. De oorzaak is de zogeheten ‘global sea spray’, waardoor de PFAS-deeltjes vanaf zee het land in worden geblazen. PFAS heeft zich over de hele wereld verspreid, ook in het oceaanwater en ook in de Noordzee, stelde toxicoloog Jacob de Boer voor de VARA-microfoon. De PFAS-vervuiling kan volgens hem zelfs afkomstig zijn van andere continenten.

Tuinders in de Egmondse duinen kunnen de zelf geteelde groenten voorlopig nog gewoon blijven verbouwen en consumeren. Uit eerder onderzoek van het RIVM in onder meer de provincie Zeeland bleek dat in vis, garnalen, oesters en mosselen uit de Westerschelde hoge concentraties PFAS zitten. Het advies is sindsdien om daar niet te veel van te eten. Wie teveel PFAS binnenkrijgt, kan op langere termijn met gezondheidsrisico’s te maken krijgen. Er is een hogere kans op een verhoogd cholesterolgehalte, een verzwakt immuunsysteem, leverschade en kanker.

PFAS is een verzamelnaam voor een groep chemische stoffen die door de mens zijn gemaakt. Ze komen van nature niet in het milieu voor. De stoffen hebben handige eigenschappen: ze zijn water- en vetafstotend. Daarom kom je het tegen in je koekenpan, in verpakkingsmaterialen en in kleding.

Maar als PFAS eenmaal in het milieu terecht is gekomen, bijvoorbeeld via afvalwater van fabrieken die deze stoffen gebruiken, dan blijft het daar aanwezig. Het breekt niet af en kan zich snel verspreiden. Het PFAS hoopt zich op in de natuur en verdwijnt niet. Het kan zich ook gaan ophopen in het lichaam en daar schade aanrichten.

Pin It
Bekeken: 1655x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/