Reclame

Het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat heeft toestemming gegeven om de komende anderhalf jaar twee keer zoveel aardgas te winnen uit de gasvelden rondom Bergen aan Zee en Alkmaar. Er was al groen licht om 150 miljoen kubieke meter aardgas uit de gasvelden te halen, met het nieuwe besluit is dat nu ruim verdubbeld tot 302 miljoen kubieke meter. Gasbedrijf Taqa had de extra productie aangevraagd.

Sinds 1974 wordt gas gewonnen uit het gasveld Groet-Rotliegend, sinds 1979 uit Bergen-Rotliegend en sinds 1992 uit het gasveld Schermer-Platten. De gaswinning stopt in ieder geval in 2023. TAQA had al in augustus 2020 een verhoging aangevraagd van het maximale productievolume. Nieuwe boringen zijn niet gepland.

De gemeente Bergen is geen voorstander van de gaswinning. Die vreest bodemdaling en bevingen. De bodem is op sommige locaties sinds het begin van de winning met negen tot dertien centimeter gezakt. Omdat de velden bijna leeg zijn, was die daling grotendeels in de eerste decennia van de gaswinning. In 2001 deed zich bij Bergen de grootste aardbeving voor met een kracht van 2,7 op de schaal van Richter. Het Ministerie geeft in het nieuwe winningsbesluit toe dat er een reële kans bestaat op aardbevingen. Maar die risico’s zijn niet groter dan in het oude winningsplan. Daarom ziet het ministerie geen reden om om die reden de toestemming te weigeren. Volgens onderzoeksinstituut TNO worden de risico's beperkt door de stijve ondergrond in het kustgebied. Seismologische meetapparatuur staat bij de gasvelden opgesteld om trillingen en bevingen waar te nemen. Zodra een veld seismisch actief wordt kan worden besloten om de winning te beperken of te stoppen.

Volgens het ministerie wordt in Nederland in zo’n 220 kleine velden gas gewonnen. Dat gebeurt volgens het ministerie alleen als dat veilig kan. Het ministerie vindt de binnenlandse gaswinning nodig om minder afhankelijk te zijn van importgas uit landen zoals Rusland. Het zou ook bijdragen aan energieleveringszekerheid in Nederland.

Tegen het ministeriële besluit kan nog tot 14 juli bezwaar worden gemaakt.
Pin It
Bekeken: 6755x
Reclame