Sinds donderdag is in bezoekerscentrum Huys Egmont in Egmond aan den Hoef de tentoonstelling In De Schaduw Van De Victorie te zien. In drie zalen haakt de expositie in op het landelijk thema rond De Geboorte van Nederland (1572) en laat zien wat er in die roerige tijd in Bergen, Egmond en Schoorl gebeurde. Het verhaal wordt ondersteund door diverse archeologische vondsten uit de hele gemeente.

β€˜Bij Alkmaar begon de Victorie’, zo is vastgeprent in het collectieve geheugen. Hier faalden de Spanjaarden onder leiding van Alva voor het eerst. Ze kregen Alkmaar niet onder de duim. Het verzet in Alkmaar in 1573 was te sterk. Bovendien gaf Willem van Oranje de in deze omgeving gelegerde Geuzen een aantal speciale opdrachten, waardoor het de aanvallers erg moeilijk werd gemaakt. De beroemde overwinning is een kantelpunt in de geschiedenis van Nederland, die in Alkmaar nog altijd jaarlijks op 8 oktober wordt gevierd. De overwinning had echter wel een schaduwzijde, die vooral de omliggende dorpen op ongekend harde wijze raakte.

Polders werden onderwater gezet en grote gebouwen als het Slot op den Hoef en de Abdij van Egmond werden vernield. Ook de grote kerk van Bergen moest er een jaar later aan geloven. De dorpen en hun inwoners waren regelmatig slachtoffer van de vernielzucht van zowel de Geuzen als de Spanjaarden. Archeologisch onderzoek in de afgelopen honderd jaar heeft veel moois uit die tijd naar boven gehaald en een selectie hiervan maakt deel uit van de nieuwe expositie.

De expositie wordt donderdag officieel geopend door burgemeester Voskuil. Toch krijgen bezoekers al sinds donderdag de kans om een kijkje te komen nemen in Huys Egmont, tegenover de fundamenten van het slot in Egmond aan den Hoef. De expositie is geopend van woensdag tot en met zondag van 13:00 tot 16:00 uur. Dit weekend tijdens beide dagen van het Hoever Dorpsfeest zijn de openingstijden nog wat ruimer. Entree voor de expositie bedraagt 2,50 euro voor volwassenen en een euro voor kinderen vanaf 5 jaar.
Pin It