GroenLinks, BAS, PvdA, CDA, Leefbaar Alkmaar, ChristenUnie en de SP  hebben afgelopen week afspraken gemaakt over het proces richting coalitievorming in Alkmaar. Dat meldt formateur Pieter Kos. Deze zeven partijen waren door Kos als verkenner voorgedragen als potentiële coalitiepartners. De PvdD verleent gedoogsteun. "Nu start de fase waarin partijen met elkaar schrijven aan een coalitieakkoord."

"Komende tijd worden ideeën uitgewisseld, overeenkomsten gedeeld, en oplossingen gezocht voor onderwerpen waar partijen verschillend over denken", vervolgt Pieter Kos. "De partijen hebben de ambitie om voor het zomerreces tot een akkoord te komen". Dit wordt een akkoord op hoofdlijnen, om flexibiliteit te behouden.

"De partijen zijn verder verheugd dat Hans Romeyn, voormalig burgemeester van Heiloo, bereid is gevonden om als co-formateur de gesprekken te begeleiden", besluit Kos.

Als verkenner sprak Pieter Kos zijn voorkeur uit voor een brede coalitie met in ieder geval GroenLinks en D66. Dat bleek echter geen optie. De vertrouwensbreuk was na meerdere gesprekken wel weer redelijk hersteld, maar de onenigheid over wie het formatieproces zou leiden en over de coalitiepartners was onoverkomelijk. D66 wilde partijen van groot naar klein toevoegen aan de coalitie. De visie van GroenLinks strookt echter niet goed met die van de VVD. Bovendien wil BAS niet graag met de VVD in zee, en GroenLinks en Leefbaar Alkmaar willen geen coalitie zonder BAS. De VVD wilde op zijn beurt weer niet zonder OPA.

Kos concludeerde na de verkenning dat de een coalitie met GroenLinks, BAS, PvdA, CDA, Leefbaar Alkmaar, ChristenUnie en de SP, mede dankzij gedoogsteun van de PvdD, de meeste kans van slagen heeft. Dit ondanks een minimale meerderheid aan zetels in de raad.
Pin It
Bekeken: 3464x
https://147.139.212.74/ https://147.139.212.232/ http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/