Zo'n 300 scholieren uit heel de provincie waren donderdag op de Career Day in het Alkmaarse AZ-stadion om te ervaren wat techniek allemaal inhoudt. Er is een groot tekort aan technisch opgeleid personeel en om het tij te keren probeert het bedrijfsleven jongeren warm te krijgen voor een toekomst in de techniek. Op de carrièredag konden ze onder andere voetballende robots programmeren en met een virtual reality bril een KLM-vliegtuig bekijken of een kraan van Waternet repareren.
Terwijl de ene leerling de slaap nog uit z'n ogen wreef, was de andere leerling enthousiast bezig met één van de vele workshops die op de tweede verdieping werden gegeven. "Deze leerlingen hebben al voor een profiel gekozen waarin wiskunde, scheikunde of biologie zit", vertelt organisator Erik de Mink van Jet-Net & TechNet aan mediapartner NH Nieuws. "We hopen dat ze na hun examen ook kiezen voor een technische studie."
"Op school formules maken is natuurlijk leuk, maar door middel van deze workshops zien ze wat je er in de praktijk mee kan", vervolgt Mink. Want om leerlingen warm te krijgen voor een techniekopleiding moet je het volgens hem tastbaar maken. "Het werpt uiteindelijk zeker z'n vruchten af."
En dat is hard nodig ook. Uit cijfers van Techniekpact blijkt dat het aantal leerlingen dat op de middelbare school een natuurprofiel kiest achteruit gaat. Tussen 2017 en 2021 daalde dat aantal van 53.743 naar 47.432 (-12 procent). Ook de doorstroming naar bèta-technische opleidingen in het hoger onderwijs zakt in. In 2015 stroomde 61 procent door en in 2020 was dat nog 55 procent. Traditioneel wordt gedacht dat een economische opleiding betere vooruitzichten biedt, ook vanwege de automatisering. Maar dat is een flinke misvatting.
"Alleen in Noord-Holland zijn er al 16.000 vacatures voor mensen met een technische achtergrond", aldus Erik de Mink. "We hebben allerlei grote problemen in Nederland zoals de energietransitie de vergrijzing en voedseltekorten. We moeten toch gaan kijken hoe we met slimme mensen die problemen gaan oplossen."
De techniekbedrijven en opleiders zijn dan ook blij dat alle coronabeperkingen achter de rug zijn. "Het was twee jaar lang niet mogelijk promotiebijeenkomsten of bedrijfsbezoeken te organiseren en dan zie je de aanmeldingscijfers dalen", vult Eva Colen van Jet-Net & TechNet aan.
Jet-Net & TechNet
Binnen het platform Jet-Net & TechNet werken bedrijven en scholen – sinds 2002 – samen om leerlingen contextrijk les te geven, zodat ze een bewuste keuze kunnen maken voor een toekomst in de technologie, techniek of ICT. Samen zorgen ze ervoor dat leerlingen in basis- en voortgezet onderwijs zich met een reëel en positief beeld kunnen oriënteren op toekomstige beroepen.