Jongeren die zelf actie ondernemen om een eigen plekje in hun wijk te creëren, de gemeentes juichen het toe maar het duurt vaak lang voordat er groen licht is. Dat weten ze in Heiloo, waar jongeren strijden voor een sport- en chillplek. Maar ook in Broek op Langedijk, waar jongeren een pumptrack willen hebben. "Ze zijn steeds maar aan het vergaderen", verzucht initiatiefnemer Roan (9).

Het idee voor een pumptrack, dat is een parcours van asfalt met allerlei hobbels en kuilen, stamt al uit 2020. De jonge initiatiefnemers besloten een petitie te starten die al meer dan 400 keer is ondertekend. De jongeren hopen dat de gemeente hun wens in vervulling laat gaan. "Je kan heel veel snelheid maken door pompend over het circuit te gaan", vertelt Pepijn. "Je kan ook allerlei trucjes doen wat zorgt voor fun", vult Roan aan.

En het mooie is dat een pumptrack voor alle leeftijden is. "Je kunt met een step, een skateboard, een fiets en zelfs met een rolstoel op de baan", aldus Pepijn. De 17-jarige Kees is ook een van de initiatiefnemers en volgens hem is de pumptrack zeker niet kinderachtig. "Het is belangrijk want je krijgt hierdoor jongeren in beweging. We willen meer dan een speeltuintje waar alleen kleine kinderen spelen. Dit is ook leuk voor onze vriendengroep."

Maar om zoiets te realiseren moeten de jongeren wel wat geduld hebben. De wethouder heeft de initiatiefnemers inmiddels ontvangen en er is ook al een financieel plan gepresenteerd. Hoewel de wethouder positief is, is de kogel nog lang niet door de kerk. "We wachten nog op een reactie van de gemeente", vertelt Brenda Schmidt, een van de ouders. "Er moet nog overlegd worden of de locatie wel geschikt is, er moet grondonderzoek gedaan worden en gekeken worden of er subsidies beschikbaar zijn. Er zijn ook nog eens nieuwe verkiezingen geweest wat niet meehelpt en al met al kost dat veel tijd. Dat is lastig uit te leggen aan de kinderen." De kinderen vinden ook dat er wel wat haast mag worden gemaakt met de bouw van de pumptrack.

Een ander goed voorbeeld van een jeugdparticipatieproject wat nogal wat tijd in beslag neemt, is The Spot in Heiloo. Volgens Heiloose gemeenteraadsleden komt de sport- en chillplek er, alleen is niet zeker wanneer.

Jongerenwerker Maarten van der Molen - die twee jaar geleden met het initiatief begon - vertelt dat dit lastig is voor de jongeren die bij het project betrokken zijn: "Doordat het zo lang duurt kunnen wij moeilijk inschatten hoeveel jongeren van de oorspronkelijke groep nu nog betrokken zijn." Dit probeerde hij te ondervangen door van tevoren duidelijke afspraken te maken met de gemeente. Bijvoorbeeld over de locatie, co-financiering en beheer en onderhoud. Maar omdat niet helemaal duidelijk was hoe het project eruit moest gaan zien - dat moest in samenspraak met de jongeren - bleek pas later welke onderzoeken moesten worden uitgevoerd.

"Dit is een compleet nieuwe manier van werken", aldus Maarten. "Normaal ligt de regie bij het ambtelijk apparaat." Daar is volgens hem wel vakinhoudelijke kennis, maar kan minder goed worden bepaald wat de behoefte is van jongeren. "De jongeren hebben dan weer genoeg plannen, maar minder vakinhoudelijke kennis." Toch gelooft Maarten 'heilig' in samenwerkingen tussen gemeenten en jongeren: "Niet ontwerpen voor, maar mét de doelgroep. Bovendien creëert het eigenaarschap: de jongeren zijn trots op de plek en zullen er alles aan doen om het netjes te houden."

Zowel de initiatiefnemers van de pumptrack in Dijk en Waard als die van The Spot in Heiloo hopen dat hun plan snel wordt uitgevoerd. Maarten: "Dan kunnen jongeren die zich er zo hard voor hebben ingezet er ook nog van genieten."
Pin It
Bekeken: 2266x
https://ee.itk.ac.id/data/