Na nieuwsberichten over de afgelasting van het Oranje Koningsdag festival in Alkmaar, voelde burgemeester Anja Schouten zich genoodzaakt een reactie te geven. Organisator Dennis Luken stelde dat de gemeente tegenwerkte, maar dat is volgens haar niet waar. Ze wilde graag meewerken, maar de vergunningsaanvraag was van "onvoldoende kwaliteit". Ook nog nadat meermalen uitstel was gegund.
Schouten erkent dat er een procedurefout is gemaakt, maar dat dit de uitkomst niet verandert. De gemeente had de vergunningsaanvraag voor het oranjefestival nabij het AZ-stadion buiten behandeling gesteld vanwege gebreken. Het besluit was volgens organisator Dennis Luken buiten de beslistermijn genomen en hij kreeg daarin gelijk van de voorzieningenrechter. De gemeente moest de aanvraag alsnog behandelen en deze is vervolgens afgewezen.
Burgemeester Schouten stelt dat de aangeleverde documenten "van onvoldoende kwaliteit zijn om een goede afweging te kunnen maken of de openbare orde en de veiligheid rondom dit evenement voldoende zijn gewaarborgd". Ze benoemt een reeks gebreken aan het medisch plan, het mobiliteitsplan, het calamiteitenplan, het veiligheidsplan en ook het beveiligingsplan. Ook de politie was negatief.
"Dit overziend kan ik helaas niet anders dan de aangevraagde vergunning weigeren. Ik betreur het niet doorgaan van dit festival", stelt Schouten de burgemeester. "Ik had graag mijn medewerking verleend aan een mooi en aantrekkelijk evenement als Oranje Koningsdag". Ze voegt toe dat de organisatie de aanvraag van de Amersfoortse editie introk, omdat de gemeente al afwijzing had aangekondigd.
Organisator Dennis Luken kan er nog steeds niet over uit. "We hebben het feest altijd in goede harmonie en in goed overleg met de gemeente georganiseerd", zegt hij tegen mediapartner NH Nieuws. "Maar dit jaar was eigenlijk alles anders. Er waren heel veel tegenwerkingen. De plannen waren niet goed, er was geen vertrouwen en daardoor is het een kant opgegaan die wij niet wilden".
Dennis zegt dat de vergunningsaanvraag goed was. "Die hebben we laten toetsen door externe partijen en professionals hebben ze gemaakt". Volgens hem struikelde de gemeente over 'details'. Wat betreft handhaving zegt hij: "We werken samen met een gerenommeerd bedrijf die dat in heel Nederland doet, dus ik begrijp niet goed waar de onrust vandaan komt". Hij vroeg zich af of gebrek aan politiecapaciteit misschien een factor was, maar de gemeente heeft dit inmiddels weerlegd.
De voorbereiding van Oranje Koningsdag kostte volgens Dennis honderdduizenden euro's. "Wij stellen de gemeente aansprakelijk voor geleden schade. We hebben de rechtszaak over de vergunningsaanvraag gewonnen, dus lijkt me dat ze gewoon schadeplichtig zijn en dat zegt onze advocaat ook."
Mensen met een kaartje kunnen hun geld terugkrijgen. "Daar krijgen ze bericht over. Als mensen ons willen helpen door hun kaartje te behouden kan dat natuurlijk, maar de intentie is om iedereen terug te betalen. Ook mensen die nog een kaartje hadden van het festival dat in 2020 niet door kon gaan."