Drie politieke partijen in Heiloo stellen raadsvragen over het ICT-project van de BUCH dat leidde tot een aangifte van fraude en vier verloren rechtszaken. Het project moest leiden tot een miljoenenbesparing, maar werd voortijdig gestopt en de besparing werd nooit gerealiseerd.
VVD, Heiloo-2000 en CDA willen deze week antwoord op vragen over welke rechtszaken er op dit moment spelen in dit verband. In de media hebben de fracties gelezen dat er wordt geprocedeerd ’uitsluitend om het eigen falen te verdoezelen’. Daarop willen ze een reactie. Bovendien willen ze weten of het klopt dat er geen Europese aanbesteding geweest is voor het ICT-project en zo ja, waarom dat niet gebeurd is.
De drie partijen vragen zich ook af of de computersystemen van Bergen, Uitgeest, Castricum en Heiloo nu nog steeds naast elkaar werken. Ze willen weten wat er sinds de oprichting van de BUCH in 2017 is uitgegeven aan ICT en wat het tijdpad is voor betere harmonisatie van de ICT. Maandag willen de partijen mogelijk een debat hierover voeren in de gemeenteraad van Heiloo.
Zolang er nog rechtszaken lopen wil de werkorganisatie geen persvragen beantwoorden over de kwestie. Er is een memo gestuurd aan de gemeenteraden met een verwijzing naar de verloren rechtszaken, zonder verdere toelichting. Desgevraagd meldt de CDA-fractie in Bergen zich nog te beraden over eigen raadsvragen.
Volgens de uitspraken van verschillende rechtbanken lijkt het er sterk op dat de BUCH Europese aanbestedingsregels wilde omzeilen. Door de ICT-platformen van de vier gemeenten Bergen, Uitgeest, Castricum en Heiloo 'gelijk te trekken' en 'met elkaar te verbinden' kon er jaarlijks 2,6 miljoen euro worden bespaard, bijvoorbeeld op dubbele licenties voor software. Het project kostte 770.000 euro om ICT-specialisten langer in dienst te houden die al bekend waren met de ICT-systemen binnen de BUCH. De BUCH wilde geen Europese aanbesteding, omdat dat maanden zou duren en de specialisten die ze ervoor op het oog had, dan misschien wel ondertussen andere klussen hadden aangenomen. Het leidde tot een creatieve manier van opdracht verstrekken en factureren. Dat moest verbloemen dat de aanbestedingsregels voor overheden waren overtreden. Het project werd daarna goedgekeurd door de vier gemeenteraden en de vier gemeentesecretarissen van de BUCH. De besparing werd na aftrek van de kosten alvast ingeboekt in de meerjarenbegrotingen van de vier gemeenten. Nadat er wijzigingen waren in het management van de BUCH, ontstonden er twijfels over het project en de facturen. Al snel werden conclusies getrokken dat er mogelijk werd gefraudeerd. Hoffman Bedrijfsrecherche werd ingeschakeld en de sleutelfiguur binnen de BUCH werd op staande voet ontslagen. Bij het Openbaar Ministerie werd aangifte gedaan van fraude. Op rekeningen van de aannemer en onderaannemers werd beslag gelegd.
Bij de daaropvolgende rechtszaken wist de BUCH echter niets hard te maken. De ICT-specialisten konden hun kant van het verhaal echter wel onderbouwen met stukken. Daardoor wonnen zij in 2020 al meteen de rechtszaak tegen de beslaglegging op hun rekeningen. De ontslagen projectmedewerker won in 2020 ook zijn rechtszaak en moest van de rechter achterstallig loon en een flinke schadevergoeding krijgen. In hoger beroep kreeg de man zelfs nog een hogere schadevergoeding: 75.000 euro. Een schadevergoeding van een half miljoen die door de BUCH was geeist van de ICT-bedrijven, werd door de Haagse rechtbank afgewezen. De eisen van de BUCH waren zo slecht onderbouwd, dat de BUCH volgens de rechter niet langer hierover mocht procederen. Tegen die uitspraak is de BUCH weer in hoger beroep gegaan.