Reclame

Bij medewerkers van evenementenlocatie De Jongens uit Schoorl heerst een gevoel van opluchting: hun paviljoen in Camperduin heeft Dudley, Eunice én Franklin overleefd. Wel vragen ze zich af hoe het verder moet met het veel te smal geworden strand waar het paviljoen nu nog op staat.

Marketingmedewerker Joost Botman hoopte vorige week dat de wind zo lang mogelijk uit het zuiden zou waaien. Er werden golven van vijf tot zes meter verwacht en met ongunstige wind konden die de palen flink beschadigen. Gelukkig viel de impact van de storm achteraf mee. "We hebben het heelhuids doorstaan", laat hij mediapartner NH Nieuws weten.

Toch zijn de langetermijneffecten van vier stormen binnen een maand volgens hem zorgwekkend. "Het toch al smalle strand is na storm Eunice nog smaller geworden. Als gevolg hiervan staan de palen waarop het paviljoen rust veel minder diep in het zand." Door de zee wordt bovendien meer en meer zand onder het paviljoen weggenomen. Ook daardoor staan de palen steeds minder diep in het zand.

Dit is niet alleen het gevolg van de stormen, maar ook van een lastige situatie rondom het beheer van het strand. Het strand in Camperduin is opgespoten en wordt door een aannemer onderhouden. Volgens Botman zitten ondernemers aan het strand in Camperduin nu in een soort spagaat tussen de aannemer en Rijkswaterstaat, want wie is verantwoordelijk dat het strand op peil blijft?

"De aannemer heeft een onderhoudscontract getekend en zoals het strand er nu bij ligt, voldoet die niet aan de afspraken", vertelt Botman. De aannemer zou het strand willen opspuiten met zand dat ‘dat binnen het door de aannemer beheerde gebied ligt’, maar door de wind is dat verplaatst naar de duinen. Botman: "Voor het Hoogheemraadschap zijn de duinen juist weer heel belangrijk, dus de kans dat het zand daarvandaan mag komen, is klein."

Botman hoopt dat De Jongens hier binnenkort geen zorgen meer om hoeft te maken. "Wij moeten ons bezighouden met waar we goed in zijn: het organiseren van actieve groepsuitjes en het geven van surflessen. Niet op gesteggel met aannemers."

Ook Patrick Schaasberg, de nieuwe eigenaar van het Camperduinse paviljoen Luctor et Emergo, maakt zich zorgen. Hij gaf al eerder aan dat Rijkswaterstaat zich niet aan de eigen eisen houdt, waarbij het strand minimaal vijftig meter breed moet zijn. "Het wordt bij lange na niet gehaald en dat vind ik erg kwalijk. Ze hadden hier al lang moeten beginnen met zandsuppletie (het opspuiten van zand om het strand te verbreden, red.)." Rijkswaterstaat liet toen weten dat het strand bij Camperduin op korte termijn niet op de planning staat voor zandsuppletie. (foto: Facebook)
Pin It
Bekeken: 3331x
Reclame