Het woningtekort is in regio Alkmaar hét hete hangijzer bij de gemeenteraadsverkiezingen op 16 maart. Dat blijkt uit het Kieskompas van de regiogemeenten en wat makelaars tegen mediapartner NH Nieuws vertellen. Maar waar de aandacht vaak is gericht op het bouwen van starterswoningen, denken makelaars makelaars breder, bijvoorbeeld aan seniorenwoningen en ombouw van kantoren.
Alleen al makelaarskantoor Kuyper en Blom in Heiloo heeft op dit moment ruim 4.800 woningzoekenden op de wachtlijst. Medeoprichter Bas Kuyper: "Voor 21 starterswoningen waren er zo'n 900 inschrijvingen. Dan moet je veel mensen teleurstellen." Hierdoor vragen mensen zich soms af of de verkoop van de woningen wel eerlijk gaat, vertelt hij. "Dat snap ik, soms worden mensen tientallen keren niet ingeloot. Maar de woningen zijn er gewoon niet."
"Het begint bij senioren", vertelt Henk Stroomer, makelaar bij Kloes en Goudsblom in Castricum. "Vaak wonen ouderen veel te lang in een woning die te groot is geworden. Als er meer geschikte woningen komen voor senioren, kunnen andere doelgroepen vanzelf doorstromen." Ook de andere makelaars die NH Nieuws sprak zien dit als prominente oplossing.
Als oplossing voor het woningtekort geeft Bas Kuyper aan dat er 'voor alle doelgroepen gebouwd moet worden'. Ook het nieuwbouwproject Zandzoom dat vorig jaar werd afgeschoten door de Raad van State, moet van hem doorgaan: "Dan komen er in een keer 1.200 woningen bij. En dat is hard nodig, want ik verwacht dat de vraag naar woningen in Heiloo alleen maar verder toeneemt. Zeker als de afslag naar de A9 er komt."
Henk Stroomer vult aan: "Iedereen heeft het telkens over bouwen, bouwen, bouwen, maar dat gaat niet zomaar. Er is weinig ruimte, we hebben te maken met een stikstofprobleem en er is een gebrek aan vakmensen". Daarom moeten gemeenten volgens hem inzetten op bijvoorbeeld het transformeren van kantoorpanden naar woningen: "We moeten kijken naar wat wél kan."
Gijs van Wijgerden van het Alkmaarse Makelaarsland vindt dat gemeenten meer moeten bijsturen. "Is er meer behoefte aan eengezinswoningen dan appartementen? Bouw die dan." Hierdoor verdienen gemeenten soms minder aan de grond, "maar dan heb je wel de woningen die nodig zijn en zorg je voor een betere doorstroom. Af en toe moet je een beetje water bij de wijn doen."
Marije van Veen van Accolade draagt nog een punt aan: "Bergen is een dure gemeente om in te wonen, dat is geen geheim. Relatief veel mensen hebben een tweede woning in Bergen. Die zijn niet beschikbaar zijn voor mensen die echt binnen de gemeente willen wonen". Aanpak van dubbel huizenbezit is volgens haar ook goed voor de lokale economie en leefbaarheid. "Mensen die hier een tweede woning hebben, gebruiken die totaal anders dan iemand die er permanent woont. Inwoners zorgen natuurlijk voor een bruisende gemeente. Hun kinderen gaan naar school en ze kopen in onze winkels."