Ruth Groenewoud-Gerard uit Heerhugowaard kreeg vrijdag een koninklijke onderscheiding voor haar inzet om scholen op Curaçao te voorzien van betere schoolspullen. Ze is benoemd tot Ridder in de orde van Oranje Nassau. Mevrouw Groenewoud krijgt de onderscheiding vanwege haar inzet voor de stichting Miss IQ. Deze organisatie stuurt tweedehands schoolmateriaal, sportspullen en muziekinstrumenten van Nederlandse scholen naar scholen op Curaçao.

De blijk van waardering ontving ze uit handen van burgemeester Peter Rehwinkel van Dijk en Waard. Kort na dat bijzondere moment vertelt ze aan mediapartner NH Nieuws dat de situatie op Curaçaose scholen over het algemeen slecht is. "Naar moeilijk lerende kinderen wordt daar niet omgekeken". Ze zet zich al tien jaar in om schoolspullen in te zamelen en op te sturen naar het Antilliaanse eiland.

Vier jaar geleden leverde Ruth een containerlading met schoolspullen af op een school waar vooral kinderen van welgestelde ouders op zitten. "En dan nog hebben die kinderen geen goed materiaal. Kapotte stoelen, kasten waarvan je denkt: dat kan toch niet in een klas staan? Geen goede stoelen voor leerkrachten... er zijn geen financiële middelen."

De Waardse noemt het 'schrijnend'. "Al helemaal de scholen voor moeilijk lerende kinderen. Daar wordt niet eens naar omgekeken." Op schoolpleinen staan vaak ook geen speeltoestellen: "Als kinderen pauze hebben, is er niets om even te kunnen uitrazen. Terwijl dat natuurlijk wel nodig om weer stil te kunnen zitten in de klas."

Het idee voor de stichting ontstaat als Ruth – die in Curaçao opgroeide – met haar man, haar zoon en zijn vriendin in Curaçao is. "Toen we daar waren, zijn we gewoon gaan rijden. Ook langs scholen waar ik vroeger op heb gezeten. Dat wilde ik ze laten zien", vertelt Ruth. Haar zoon schrikt van de staat van de school. "Hij vroeg: mam, hoort dit? Toen zei ik: je mag blij zijn dat je wieg aan de andere kant van de wereld stond." Ruths zoon vertelt haar dat ze iets voor de kinderen moet doen. Hoewel ze dat met hem eens is, weet ze eerst niet zo goed hoe. "Het heeft toen nog zo'n twee jaar geduurd voor ik de stichting begon."

Het begin was ontzettend zwaar, vertelt de Heerhugowaardse. "Ik heb het pensioengeld van mijn man en mij gebruikt om te starten en werkte in het begin wel tachtig uur per week. Er komt natuurlijk ontzettend veel bij kijken." Inmiddels heeft de stichting van Ruth meer dan zestig containers naar 37 scholen verscheept. Niet alleen naar Curaçao, ook naar Aruba en na orkaan Irma naar Sint-Maarten.

Dat doet ze met liefde, maar soms is het ook lastig: "Wat ik zo moeilijk vind: het hoort bij het Koninkrijk der Nederland. Waarom moeten we daar tweedehands afdankertjes naartoe brengen?" Ze vindt het moeilijk, maar boos is ze niet over de situatie. "Boos zijn heeft geen zin. Het kost alleen maar energie", zegt ze. "Ik doe gewoon wat ik kan en als iedereen een beetje bijdraagt, help je kinderen uit een nare situatie."

De naam Miss IQ past bij waar Ruth voor staat, vertelt ze. "Ik wil de meisjes het volgende meegeven: probeer zelfstandig te zijn. Maak je school af, verdien je eigen boterham. Dat is wat ik op de eilanden wil bereiken. Dat de vrouwen niet afhankelijk zijn van partners." Dat ze daar een koninklijke onderscheiding voor krijgt, raakt haar. "Dat mijn lieve vrijwilligers het geheim konden houden vind ik heel knap. Meestal heb ik alles door", vertelt ze lachend. Ruth vervolgt: "Het is voor mij heel bijzonder. Ik had nooit verwacht dat ik dat mee zou maken."
Pin It
Bekeken: 1723x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/