Rutger H. is schuldig bevonden aan het doodrijden van Ilayda de Hond uit Heerhugowaard op 19 juni 2019. De 30-jarige man uit Zuid-Scharwoude wacht vijf maanden celstraf en hij krijgt zijn Porsche Cayenne Turbo niet terug. Verder is hij zijn rijbewijs anderhalf jaar kwijt. Dat wordt 30 maanden als hij weer over de schreef gaat. Tot slot moet H. totaal 22.500 euro smartengeld betalen aan de ouders en het zusje van Ilayda, plus rond 1.400 euro onkostenvergoeding.

Op de bewuste avond reed Rutger H. over de Westtangent. Hij reed te hard, samen met twee vrienden in andere auto's, en zag bij de kruising met de Abe Bonnemaweg een overstekende fietsster te laat. De toen 15-jarige Ilayda werd geschept en belandde een stuk verderop op de weg. Ze was op slag dood.

De strafeis was acht maanden cel en drie jaar rijverbod. De advocaat van H. pleitte voor vrijspraak voor het 'zeer noodlottige ongeval', omdat hem geen roekeloos over zeer onvoorzichtig rijgedrag verweten zou kunnen worden. De snelheid waarmee H. reed was niet goed vast te stellen, en hij zou op het moment van het ongeval niet meer met zijn telefoon in de weer zijn geweest, zoals eventjes daarvoor nog wel. Bovendien stelde de verdediging dat Ilayda in donkere kleding en zonder fietslicht overstak.

De rechtbank erkent dat niet vast te stellen is of H. nog met zijn mobieltje bezig was, en hoe hard hij precies reed, maar wel dat hij "onverantwoord hard" reed. Aan de hand van camerabeelden van de McDonald's zo'n 370 meter terug, wordt geschat dat H. en zijn twee vrienden op die plek boven de 110 km/u reden.  Aan de hand van de afstand van de botsing tot waar Ilayda werd aangetroffen, en resultaten uit botsonderzoeken, worden "snelheden tussen 80 en 106 km/u relatief het meest waarschijnlijk" geacht. Uit onderzoek ter plekke werd bepaald dat H. nét op tijd stil had kunnen staan, als hij 50 km/u had gereden en goed had opgelet. Ook als het slachtoffer zonder licht reed.

H. verklaarde zelf dat hij remde bij de kruising voor het rode verkeerslicht - zijn remlichten zijn op de beelden te zien - en weer gas gaf toen het op groen sprong. Hij erkent dat hij op het moment van de aanrijding "mogelijk wel iets te snel" reed. "Ik gaf gas bij en ineens zag ik iets in mijn ooghoek. Ik remde, maar het was al te laat", zie hij tijdens een eerdere zitting. Tijdens de zitting op donderdag was hij niet aanwezig. Ook de ouders en de zus van Ilayda niet.

De rechtbank oordeelde dat het rijgedrag niet valt onder de zwaarste schuldgradatie 'roekeloosheid', die grenst aan opzet. Wel heeft H. ‘aanmerkelijk onvoorzichtig en onoplettend’ gereden. Dat het slachtoffer mogelijk door rood was gereden, doet daar niet aan af, aldus de rechter.
Pin It
Bekeken: 3353x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/