Het rijke archief van de familie Kessler-De Lange, oprichter van Koninklijke Olie en de Hoogovens, is dankzij een gulle schenking gescand en gepubliceerd op de website van het Regionaal Archief Alkmaar. De duizenden brieven en documenten geven niet alleen een heel persoonlijk inkijkje in het leven van deze bekende familie met Alkmaarse 'roots', maar schetsen ook een prachtig tijdsbeeld van een bewogen eeuw, in Nederland en het toenmalig Nederlands-Indië: het archief beslaat de periode van het midden van de 19e eeuw tot midden 20e eeuw.

August Kessler en Margo de Lange staan aan de basis van het familiearchief. August was in 1890 medeoprichter en later directeur van Koninklijke Olie, de voorloper van Royal Dutch Shell. Margo was een telg uit het Alkmaarse geslacht De Lange en groeide op in Batavia. Op 9 oktober 1880 verklaarde August Margo daar met een kort briefje de liefde: "Ik kan 't heusch niet meer voor me houden en ben bang, dat hoe scherp een meisjesoog ook zij, dat gij niet weet dat ik hartelijk veel van je houd".

In 1881 trouwde het koppel. Hun romance en verdere leven samen – vaak op afstand – zijn op de voet te volgen in de vele brieven van August, Margo en hun zes kinderen. Ook de brieven en reisverslagen van zoon Dolph Kessler, medeoprichter van de Hoogovens, vertellen een kleurrijk en bereisd levensverhaal. Dat alles tegen de achtergrond van het fin de siècle, twee wereldoorlogen en een door auto’s en vliegtuigen steeds kleiner wordende wereld.

In 2005 richtten de kleinkinderen en achterkleinkinderen van August en Margo de Stichting Kessler-De Lange op. Ze kozen ervoor de zorgvuldig bewaarde brieven en andere stukken – samen zo'n 7 meter archiefmateriaal – voor iedereen toegankelijk te maken door ze onder te brengen bij het Regionaal Archief Alkmaar. Al dat materiaal is nu online te raadplegen dankzij de gift van Arjaan Everts, een van de nazaten van August en Margo. De inventaris van het archief wordt in een aanvullend project verbeterd. De foto’s van de familie zijn ondergebracht bij het Rijksmuseum.

De scans zijn te bekijken via regionaalarchiefalkmaar.nl.
Pin It
Bekeken: 2331x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/