Er worden veel alleenstaanden uit de asielzoekerscentra gehuisvest aan de Picassolaan in Alkmaar, en te weinig gezinnen. De gemeente Alkmaar gaat het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers (COA) daarop aanspreken. Dat antwoordt het college op raadsvragen van de Onafhankelijke Partij Alkmaar.

De gemeente Alkmaar heeft De Vluchthoef beschikbaar gesteld als tijdelijk wooncentrum voor de huisvesting van 280 statushouders, om de doorstroming uit asielzoekerscentra te bevorderen. Sinds een maand arriveren daar de eerste bewoners. Tegen de verwachting in zijn dat overwegend alleenstaande mannen en vrouwen, en niet de gezinnen die voornamelijk werden verwacht. OPA stelde daar in november vragen over, omdat de gemeente aan bewoners zou hebben beloofd dat er vooral gezinnen zouden komen te wonen.

In de antwoorden bevestigt de gemeente dat de eerste bewoners die naar De Vluchthoef verhuisden, vooral alleenstaanden zijn: 'De verwachting van het COA dat er meer gezinnen zouden komen is tot op dit moment nog geen werkelijkheid geworden'. Het college heeft het COA daarop aangesproken. Het zegt teleurgesteld te zijn dat 'wat in eerdere gesprekken is aangegeven niet nagekomen lijkt te worden'. Het college verwacht maatregelen van het COA, zodat er meer gezinnen op de Picassolaan gaan wonen. Die gezinnen moeten volgens de gemeente bij voorkeur al een band hebben met de regio. Overigens wacht een deel van de alleenstaanden op gezinshereniging, zodat hun gezin uit het land dat ze zijn ontvlucht bij hun familielid aan de Picassolaan kan intrekken.

OPA wees er in de raadsvragen op dat de buurt te horen had gekregen dat er voornamelijk gezinnen uit de asielzoekerscentra in De Vluchthoef zouden komen wonen. Dat werd als een belofte van de gemeente opgevat. Alleenstaande asielzoekers hebben een mindere reputatie en lijken in asielzoekerscentra en de omgeving nogal eens voor overlast te zorgen. Dat de buurt werd voorgespiegeld dat er voornamelijk gezinnen zouden komen te wonen, kon volgens OPA een bewuste manier zijn om weerstand in de buurt weg te nemen tegen de komst van de nieuwe buren.

Dat de eerste bewoners uit de asielzoekerscentra nu vooral alleenstaanden zijn, is voor het Alkmaarse college geen reden de overeenkomst met het COA ter discussie te stellen. OPA zag daar wel reden toe. De lokale partij legde een verband met een asielzoekerscentrum in Limburg, waar de gemeente was beloofd dat er vooral gezinnen zouden worden gehuisvest, maar de buurt uiteindelijk veel last had van alleenstaande asielzoekers. Het college vindt een tijdelijk regionaal wooncentrum voor statushouders zoals aan de Picassolaan niet te vergelijken met een asielzoekerscentrum: 'Het belangrijkste verschil is dat een deel van de asielzoekers niet mag blijven en dat kan onrust geven. De statushouders mogen wel blijven en daarvan wachten ook een aantal op gezinshereniging. Een statushouder heeft altijd perspectief en is gemotiveerd om er in Nederland wat van te maken'.
Pin It
Bekeken: 2368x
https://147.139.211.126/ https://147.139.207.107/ https://8.215.31.229/ https://8.215.55.180/ https://147.139.212.74/ https://147.139.212.232/ http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/