Met trots en overtuiging heeft de gemeente Alkmaar het bidbook voor de Europese School Alkmaar ingediend bij het Ministerie van OCW. Ouders waren nauw betrokken bij het planproces, want zij weten als geen ander wat de school nodig heeft. Ook alle gemeenten in de wijde regio en bedrijven waar veel ouders werken staan achter het plan om de Bergense school te verhuizen naar de Hertog Aalbrechtweg, naast het Van der Meij College.

Een Europese School biedt onderwijs voor leerlingen van 4 tot en met 18 jaar en is in eerste instantie opgericht voor kinderen van het personeel van EU-instellingen, zoals het Joint Research Centre (JRC) in Petten en het Europees Medisch Agentschap (EMA) in Amsterdam. Maar de Bergense school is verouderd en de gemeente vindt renovatie of nieuwbouw geen optie, dus moet de school verhuizen.

"Dat vonden we geen goed plan voor de regio. Maar als het toch moet dan willen we het naar Alkmaar halen", legt wethouder Paul Verbruggen uit. "We zijn de afgelopen jaren actief in contact getreden met de ouders, maar ook met het JRC en het EMA. Door te luisteren naar de wensen zijn wij ervan overtuigd dat wij een fantastisch aanbod hebben voor de leerkrachten, ouders en kinderen met steun van de gehele regio en (inter)nationale bedrijven."

Het ontwerp van architect Verhoeven CS is open en licht, met veel glas en hout. Het gebouw is CO2 neutraal of zelfs positief. Met ouders en leraren is goed nagedacht over allerlei zaken als de indeling van het gebouw, oriëntatie van de ruimten, de afzet- en ophaalplek bij de school, groen binnen en buiten, pleinen voor verschillende leeftijden en de directe omgeving.

De concurrentie bestond aanvankelijk uit Castricum en Zaanstad, maar alleen Zaanstad is nog over, al had de gemeente wel wat uitstel nodig voor het bidbook. Het Alkmaarse college deed daar niet moeilijk over want het is overtuigd van de eigen plannen, ook al houdt Zaanstad de zijne geheim. En terecht, want het ziet er allemaal goed uit, de school blijft in de regio en de ligging is gunstig wat betreft vervoer, (sport)faciliteiten en de afstand tot de binnenstad. Volgens Verbruggen is door de participatie ook veel steun van belanghebbenden. Dat terwijl JRC, EMA en ook ouders opmerkelijk genoeg niet bij de Zaanse plannen betrokken werden, aldus wethouder Verbruggen.

Burgemeester Emile Roemer is ook optimistisch, vertelt hij in een promotievideo. Hij vindt Alkmaar in zijn totaliteit een prachtige stad voor de Europese school, en dat op maar een half uurtje van Schiphol. Wethouder Verbruggen vult aan: "Voor mensen die bij het EMA in Amsterdam komen werken is de reistijd niet lang. Vanuit de buitenwijken van Londen is het twee uur reizen naar het hoofdkantoor."

In de loop van het jaar kiest het ministerie tussen Alkmaar en Zaanstad als locatie.
Pin It
Bekeken: 2595x
https://147.139.211.126/ https://147.139.207.107/ https://8.215.31.229/ https://8.215.55.180/ https://147.139.212.74/ https://147.139.212.232/ http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/