Reclame

Opdringerige bedelaars, mishandelingen, dealers in snelle auto's en drugsgebruikers - het is een greep uit het rijtje klachten van bewoners en ondernemers rondom de Dijk in Alkmaar. Ondanks het cameratoezicht en een uitkijkpost voor Stadstoezicht en de politie, is het veiligheidsgevoel in de omgeving niet vergroot. "Er zit nooit iemand in die toko. Het is het koffiehuis van de boa's", aldus een gefrustreerde bewoner.

Met drie kroegen, een coffeeshop, een rosse buurt, de Spar en de Karperton-garage in de buurt, is het niet gek dat er overlast is. Sander en Susanne wonen met hun 14-jarige dochter aan de rand van de Dijk en zijn inmiddels wel gewend aan 'het geluid van de stad', maar ze zien de Dijk de laatste jaren steeds meer verloederen. Het lijkt voor hen wel of er een gedoogbeleid is. "Er zijn vanuit de buurt al zoveel meldingen en aangiftes gedaan, maar het wordt gewoon niet opgepakt."

De komst van een uitkijkpost, waar een ton in werd gestoken, moest voor meer toezicht en zichtbaarheid van politie en handhaving zorgen. Maar volgens meerdere omwonenden en ondernemers is er bijna nooit iemand. "De lamellen zijn altijd dicht," vertelt Sander. "We wonen er tegenover en zien er af en toe even iemand in- en uitgaan, maar verder niet."

Meerdere bewoners hebben camera's op hun woning bevestigd, met zicht op de openbare weg. "We hebben twee mishandelingen voor de deur gehad. Raddraaiers die uit de coffeeshop of kroeg komen en hier blijven hangen. Jongeren die 's nachts met lachgastanks voor onze woning staan, daklozen die ons elke dag weer opdringerig om geld vragen en 's nachts tegen ons huis staan te schijten en te pissen", somt Sander op.

Zijn vrouw vult aan: "Ik heb persoonlijk het meest last van de daklozen. Dat bedelverbod wordt absoluut niet gehandhaafd. Ze komen heel opdringerig op je af en blijven het maar proberen. Dat voelt erg onveilig."

Nico Eeken, buurtbewoner en uitbater van de Spar, vertelt aan dat met name zijn vrouwelijke klanten zich 's avonds onveilig voelen. "Regelmatig word ik gevraagd om mee te lopen naar de betaalautomaat en de auto. Er wordt heel opdringerig gebedeld door een aantal daklozen. Ze pakken soms gewoon het wisselgeld uit de bak. Ook slapen ze in de garage en lopen langs auto's. Dan voel je je toch niet prettig als vrouw, en als man eigenlijk ook niet."

Sander: "Ze krijgen te horen dat ze niet mogen bedelen, maar worden niet weggestuurd. Het worden er alleen maar meer. Zolang de politie het allemaal door de vingers ziet en niks opschrijft, hebben we op papier een heel mooi beleid in de stad, maar dat is dus niet zo."

De 64-jarige Wendell bedelt dagelijks bij de Karperton. Hij leeft al bijna tien jaar op straat en voelt zich door de gemeente Alkmaar aan zijn lot overgelaten. "Ik heb geld nodig, dus ik bedel. Voor eten, drinken en opvang. De winter komt eraan en mijn jas en broek zijn kapot. Ik vind het moeilijk om geld te moeten vragen, maar ik kan niet anders. Werk samen met mensen. Help ze op het goede pad te komen, anders hou je het probleem in stand."

Ook het geweld op en rondom de Dijk lijkt steeds meer toe te nemen. Susanne en Sander hebben al meerdere incidenten en mishandelingen vastgelegd en overhandigd aan de politie.

"Laatst werd een vrouw zodanig lastig gevallen dat ze bij de kapper op de hoek naar binnen vluchtte. Die man was als een waanzinnige aan het schreeuwen en aan het schelden. Twee omstanders hebben de politie gebeld, maar er kwam gewoon niemand opdagen. Er zijn in de afgelopen maanden drie medewerkers van de Achterdam mishandeld, maar daar moeten ze het zelf maar oplossen."

Bewoners en ondernemers zijn het meer dan zat. Er is volgens hen nood aan een structureel bewaakte uitkijkpost met toezicht op de camera's, meer surveillance en strengere handhaving. "Ons werd meer toezicht en meer veiligheid beloofd, maar ik durf mijn vrouw en dochter 's avonds nog altijd niet alleen over de Dijk te laten lopen."

Een woordvoerder van de politie verklaart dat zowel de wijkagent als de politie zich niet herkennen in de aantijgingen en dat er regelmatig iemand op de post aanwezig is. "Nu in de coronatijd kan het voorkomen dat er weleens niemand aanwezig is. Maar als we een melding krijgen en moeten optreden, doen we dat zeker. Alleen wordt er niet altijd aangifte gedaan en zijn daders soms al gevlogen als we aankomen."

De gemeente meent ook dat de post regelmatig bezet is. Een woordvoerder: "De uitkijkpost functioneert als uitvalsbasis of vergaderlocatie voor verschillende toezichthoudende partijen. Dit houdt in dat de uitkijkpost niet continu bemand zal zijn. Omwonenden en andere belanghebbenden zijn hierover vooraf geïnformeerd om realistische verwachtingen te scheppen."

Omwonenden en ondernemers zijn erg sceptisch. "Dan mogen die toezichthouders wel eens wat vaker naar buiten komen, maar ze drinken daar alleen koffie. Als er al iemand zit, is het handhaving en die mogen niks. Ze komen er niet eens op af, het wordt gewoon allemaal gedoogd. De uitkijkpost is een doodgeboren kindje."

 
Pin It
Bekeken: 1808x
Reclame