De constructiefouten die ertoe leidden dat het dak van het AZ-stadion in de zomer van 2019 instortte, bleven onopgemerkt omdat er niet genoeg bouwkundig toezicht was. Dat stelt de Onderzoeksraad voor Veiligheid in een rapport dat woensdag is gepubliceerd, aldus mediapartner NH Nieuws.
Het AZ-stadion is geen uniek geval. Volgens de OVV is er onvoldoende zicht op de veiligheid van gebouwen met een 'grote publieke functie', als ze eenmaal in gebruik zijn. De OVV verwijst onder andere naar de instorting van de parkeergarage bij Eindhoven Airport (2017), het bezweken dak van de Grolsch Veste in Enschede (2011) en de ingestorte betonvloer van de B-tower in Rotterdam (2010).
Een probleem daarbij is dat vastgoedeigenaren wel verantwoordelijk zijn voor de veiligheid van dit soort publieke gebouwen, maar dat controle niet wettelijk vastgelegd staat. De Onderzoeksraad verzoekt de minister van Binnenlandse Zaken om eigenaren wettelijk te verplichten regelmatig bouwtechnisch onderzoek te laten doen.
"Gegeven het opvallend grote aantal instortingen is een verplichte periodieke keuring van grotere gebouwen naar het oordeel van de Onderzoeksraad noodzakelijk", aldus voorzitter Jeroen Dijsselbloem. "Bezoekers van een publiek gebouw moeten kunnen rekenen op de veiligheid van het gebouw. Dat vergt van gebouweigenaren dat zij alert zijn op de constructieve veiligheid van hun gebouw."
Zaterdag 10 augustus 2019 stortte tijdens een zomerstorm een deel van het dak boven de Molenaarstribune van het AZ-stadion in. Het uit 2006 stammende stadion was leeg. Uit het eerste verkennende OVV-onderzoek bleek dat de oorzaak lag bij falende lasverbindingen en dat er acuut instortingsgevaar gold voor het resterende dak. En dat de dakspanten sinds de oplevering niet gecontroleerd zijn.
Onderzoek in opdracht van AZ bevestigde de slechte bouwkundige staat van het stadiondak. "Lassen die te dun waren, ontwerpfouten, neerwaartse windbelasting en zwakke plekken door eerdere stormen", concludeerde Royal HaskoningDHV. Bovendien voldeed de stalen constructie al bij de oplevering niet aan de bouwkundige eisen.
Overigens plaatste een Feyenoord-supporter een foto op Twitter van een scheur en roestvorming met de tekst: "En dan klagen ze bij ons over een beetje roest op het staal uit 1935. In Alkmaar zijn de belangrijkste verbindingen van de constructie nu al gescheurd en verroest". Die foto zou in 2014 zijn gemaakt.