De ontwerp-Omgevingsverordening van de provincie is een heet hangijzer vanwege extra beperkingen voor bouw in landelijke gebieden van Noord-Holland. Eén van bezwaarmakers is Alkmaars wethouder Paul Verbruggen, namens gemeenten in de hele regio. Hij stelt dat de ontwerp-verordening bouwplannen voor in totaal rond 800 woningen in de regio blokkeert. Bovendien zou Alkmaar behoorlijk genaaid worden, al zei de wethouder dat tijdens de Statenvergadering natuurlijk niet zo.

De provincie maakte in 2010 afspraken over 'organische groei' van Stompetoren aan de westzijde tot 2039. Zo kon een vitale, sterke kern in het gebied ontstaan en zouden allerlei eigen ontwikkelingen in kleine dorpen worden voorkomen. Gemeente Schermer zou in ruil daarvoor 400.000 euro bijdragen aan de Westfrisiaweg N23. In juni 2019 maakte gemeente Alkmaar die vier ton over. Weggegooid geld, lijkt het.

"In de huidige stukken wordt deze ontwikkeling eenzijdig door de provincie aan de kant geschoven, zonder daadwerkelijk op de argumentatie van de gemeente Alkmaar in te gaan", aldus Verbruggen tijdens de Statenvergadering. "Een heldere afweging ontbreekt voor ons volledig."

De provincie kreeg nota bene al 80.000 euro van de gemeente Schermer in 2010, als (natuur)compensatie voor bouwplannen in Stompetoren-West, destijds gekoppeld aan de herinrichting van de N243. Dat staat in een zienswijze van VBM Projectontwikkeling, die wil bouwen in Stompetoren.

Statenleden wisten niet zo goed hoe te reageren. "Het bevreemdt mij een beetje dat daar helemaal geen overleg over schijnt te zijn geweest", zei Bart Vink en vroeg om nadere uitleg, met daarbij de vraag of de provincie ter compensatie wellicht elders meer ruimte biedt. Verbruggen meent van niet en benadrukte nog eens het gebrek aan communicatie.

Statenlid Lars Voskuil wilde weten hoe concreet afspraken zijn voor Stompetoren-West. Verbruggen stelt dat gemeente Schermer en VBM een intentie hadden ondertekend en er was een lijn getekend om het beoogde ontwikkelingsgebied.

Navraag bij een woordvoerder van de gemeente wijst uit dat er sinds de vergadering nog geen nieuwe ontwikkelingen zijn. De provincie neemt besluiten op 5 oktober in Hotel Zuiderduin te Egmond aan Zee. (foto: Bing Maps)
Pin It
Bekeken: 2998x
https://147.139.211.126/ https://147.139.207.107/ https://8.215.31.229/ https://8.215.55.180/ https://147.139.212.74/ https://147.139.212.232/ http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/