Een handhavingsverzoek aan de gemeente van de Stichting Behoud Bouwkunst Bergen luidt waarschijnlijk het einde in van stalen hekken, die landeigenaar Siem Kat anderhalf jaar geleden op eigen land illegaal heeft geplaatst bij de Philisteinse Molen. Legalisatie blijkt niet mogelijk en de gemeente kondigt aan te gaan handhaven als de hekken zo blijven zoals ze nu zijn.

Kat, bewoner van het naburige Landgoed Wildhoef aan de Banweg tussen Bergen en Egmond aan den Hoef, is samen met zijn broer Jan rijk geworden met supermarktketen Dekamarkt. Hij bezit inmiddels vrijwel alle gronden rondom de molen voor zijn paarden en ander vee. Hij maakte een einde aan de bereikbaarheid van de molen vanaf de Voert, nadat hij de naastgelegen boerderij en het land van boer Veldt had verworven. Er bestond geen recht van overpad om de molen via deze route langs de Roosloot te bereiken. Kat lijkt niet gediend van vreemden op zijn land.

De plaatsing van de twee meter hoge stalen hekken met hangslot passen in dat patroon. Maar de Stichting Behoud Bouwkunst Bergen vindt dat deze hekken niet passen in het open landschap. Voorzitter Wouter Hubers ziet het als een smet op deze monumentale plek. SBBB vroeg daarom in februari aan de gemeente om te handhaven. De hekken zijn illegaal zonder vergunning neergezet.

De stichting krijgt gelijk. De gemeente zegt nu in gesprek te zijn met de Quote500-miljonair om te kijken of er andere mogelijkheden zijn. Want gelegaliseerd kan het niet. De welstandscommissie vindt namelijk dat de hekken het open karakter van het landschap sterk verstoren en niet passend en gewenst zijn in dit gebied. De gemeente houdt tijdens de gesprekken met de landeigenaar een stok achter de deur. Er is een brief verstuurd waarin de gemeente laat weten het voornemen te hebben om hier te gaan handhaven, als Kat het zo laat zoals het nu is. Een hek op deze plek is toegestaan, maar niet zoals dit.

De gemeente heeft Kat en de stichting Behoud Bouwkunst Bergen laten weten dat er bij handhaving eerst een last onder dwangsom zal worden opgelegd van 25.000 euro. Wouter Hubers van de stichting vindt dat de gemeente meteen zelf het hek moet weghalen op kosten van de landeigenaar, als Kat dat nu niet zelf doet: "Zo'n miljonair betaalt lachend de dwangsom en de situatie blijft dan zoals nu." Zo zit het handhavingsbeleid van de gemeente echter niet in elkaar, zo laat een woordvoerder van de gemeente Bergen weten. Het is gebruikelijk dat eerst een last onder dwangsom wordt opgelegd. Als dat iemand niet tot actie aanzet, wordt de dwangsom geïnd maar volgt daarop dat de gemeente daarna zelf de situatie herstelt. De kosten daarvan worden ook nog eens verhaald op degene die het had moeten doen.

Een woordvoerder laat namens de familie Kat weten dat de landeigenaren geen commentaar hebben op de verwikkelingen rond het hek.
Pin It
Bekeken: 2469x
https://147.139.211.126/ https://147.139.207.107/ https://8.215.31.229/ https://8.215.55.180/ https://147.139.212.74/ https://147.139.212.232/ http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/