Het roer moet om bij Bergense Ruïnekerk. Jaar in jaar uit is er een ongezonde balans tussen inkomsten en uitgaven. Om als multifunctioneel godshuis te overleven, moet er professioneler en zakelijker naar de kerk worden gekeken. De eerste aanzet komt van het onafhankelijke bureau HTC Advies, dat in opdracht van de gemeente de huidige aanpak tegen het licht hield. Het levert veel stof tot nadenken op voor kerkeigenaar Protestantse Kerk Bergen, Stichting Ruïnekerk Bergen en de gemeente.

Van alle zakelijke constateringen die HTC Advies in het rapport opnam, werd voorzitter Tineke de Lange van de Stichting Ruïnekerk Bergen het meest getroffen door de opmerking over het elitaire karakter van de kerk: "Zo had ik zelf de kerk nog niet bekeken." Maar ze moet de onderzoekers wel gelijk geven: de programmering richt zich niet op brede lagen van de bevolking. Een groot deel van de dorpsgenoten loopt met een grote boog om kerkdiensten, orgelconcerten en klassieke muziek heen. De Ruïnekerk staat op de prominentste plek in het dorp, maar is geen kloppend hart van het maatschappelijk en cultureel leven in Bergen.

De zakelijke benadering van HTC Advies is compleet nieuw voor de Ruïnekerk. Rond de Ruinekerk staat het bol van oude gebruiken, deelbelangen, bestaande rechten, ongeschreven regels en traditionele opvattingen die een zakelijke exploitatie in de weg staan. Zo zijn er vanuit de kerkgemeenschap allerlei beperkingen welke muziekoptredens wel en niet bij de Ruïnekerk passen. Het gevolg is dat de kerk veel te weinig voor concerten wordt geboekt. Orgellessen, lezingen, koorrepetities en kerkdiensten maken 28% van het gebruik uit, maar dat brengt slechts 4% van de huurinkomsten op.

Het verlies komt nu op circa 10.000 euro per jaar, op een omzet van 100.000 euro. Het extra geld moet komen van een zakelijker aanpak en de positionering als ’levensgebeurtenissenkerk’, zoals uitvaarten, jubilea en bruiloften. Ook kunnen kosten worden bespaard door te stoppen met bewerkelijke (culturele) evenementen. Deze zijn arbeidsintensief, maar leveren uiteindelijk weinig op. De kansen en sterktes van de Ruïnekerk zijn volgens HTC Advies groter dan de zwaktes en bedreigingen. In de ideale situatie zou de omzet zelfs met 50% kunnen toenemen.

Voorzitter Tineke de Lange van de stichting Ruïnekerk waardeert het adviesrapport, waarin de vinger op de zere plek wordt gelegd: "Ik wil het rapport eerst even laten bezinken voordat we met de Protestantse Gemeente Bergen en de gemeente om de tafel gaan. Een zakelijker aanpak vraagt veel van alle betrokken partijen en ik besef dat dit voor velen een gevoelige kwestie is."
Pin It
Bekeken: 2628x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/