Reclame

Hij noemt zichzelf gekscherend van oorsprong een fietsenmaker die zich ging verdiepen in het maken van instrumenten. Omdat oprichter Pim Kat met veel plezier in Langedijk woont en niet wilde verhuizen naar Noord-Brabant of het buitenland, vestigde hij in 2014 zijn bedrijf Technobis op het Alkmaarse bedrijventerrein Boekelermeer. Het is nu een van de snelstgroeiende hightech-bedrijven van Nederland, die wereldwijd vooroploopt bij het maken van optische sensoren die informatie transporteren met lichtdeeltjes, fotonen geheten, in plaats van elektronen. Door hun voorsprong is het het eerste en enige bedrijf dat nu al geld verdient met deze revolutionaire fotonica.

Universiteiten van over de hele wereld adviseren hun studenten om te solliciteren bij de Alkmaarse instrumentenmaker als ze zich hierin serieus willen specialiseren. Zo bestaat het groeiende personeelsbestand, momenteel circa 100 medewerkers, voor een belangrijk deel uit jonge technici en academici uit het buitenland. De omzet was in 2019 circa 20 miljoen euro en zal naar verwachting in 2024 minstens het vijfvoudige bedragen. Voor de groei is al een optie genomen op gronden achter het bedrijf, waar nu nog koeien grazen.

Technobis bedient momenteel hoofdzakelijk farmaceutische bedrijven, die de hoogwaardige meetapparatuur gebruiken bij het ontwikkelen van medicijnen. Een meerderheidsbelang in de Technobis Group is vorig jaar genomen door een nieuw investeringsfonds, waarin 85 miljoen euro is bijeengebracht door circa vijftien institutionele beleggers en vermogende particulieren. Zij zien het groeipotentieel van de Alkmaarse instrumentenmaker. Oprichter Pim Kat: "Ik denk dat we binnen een jaar of vijf à tien kunnen zeggen: onze technologie zit in elke auto, in elk vliegtuig, in elk ziekenhuis wordt apparatuur van ons gebruikt."

Voor Alkmaar is het zaak dat het bedrijf de komende jaren flink wortel schiet in de Boekelermeerse klei voordat het wordt overgenomen door nieuwe investeerders of concurrenten, die het bedrijf samenvoegen met andere fotonica-bedrijven en naar Amerika of Azië verkassen. Als dat lukt, dan kent iedereen over twintig jaar Alkmaar niet meer vooral van kaas maar van Technobis. Zo is eerder ook Veldhoven op de kaart gezet. In 1984 vestigde zich daar ASML, de belangrijkste leverancier van machines voor de halfgeleiderindustrie die worden gebruikt bij het maken van microchips. Bijna niemand besteedde 30 jaar geleden veel aandacht aan die firma, maar vandaag de dag werken er 23.000 mensen die samen bijna 12 miljard euro omzetten.

Pim Kat is over dertig jaar een bejaarde man van 94. Hij hoopt dan langs een groot complex van productiehallen van Technobis langs de A9 te rijden en dan trots te mijmeren: 'dat heb ik ooit nog eens opgericht.'
Pin It
Bekeken: 2425x
Reclame