Dinsdag berichtte Heerhugowaard Centraal over het afblazen van een ontmoeting tussen het Sinterklaas Intochtcomité en de anti-zwartepietengroep 'Heerhugowaard Kan Het.' (HKH). Burgemeester Bert Blase wilde graag alleen Heerhugowaarders aan tafel hebben, en dat schoot in het verkeerde keelgat. "Institutioneel racisme", vindt de protestgroep.

Volgens de gemeente is er tot nu toe geen enkele Heerhugowaarder naar voren gekomen vanuit HKH en is het telkens de landelijke actiegroep Kick Out Zwarte Piet die het woord voert. Dat er tijdens de intocht niemand kwam protesteren, gaf de gemeente ook geen gevoel van lokaal draagvlak. In een Facebookbericht op de HKH-pagina, verstuurd naar Heerhugowaard Centraal voor publicatie, wordt gesteld dat er wel degelijk inwoners in de groep zitten. Of die ook waren aangemeld voor het nu uitgestelde gesprek is echter niet duidelijk. Het waren dezelfde mensen als vorig jaar.

"Het bepalen en eisen wie van HKH deelneemt aan het gesprek is een vorm van institutioneel racisme", vindt de actiegroep hoe dan ook. "Het is niet aan hen om te bepalen wie van onze organisatie aan tafel schuift."

Toen de aanmeldingen werden bevestigd door de secretaresse van de burgemeester zou overigens de wens om alleen locals te laten spreken overigens nog niet vermeld zijn. HKH benadrukt op de eigen pagina nogmaals dit als zeer kwalijk te beschouwen. "Dit lijkt verre van een open en eerlijk gesprek, maar een gecontroleerd gesprek onder strikte voorwaarden."

Blase zou tijdens het overleg vorig jaar hebben gezegd dat de groepsleden hem moesten vertrouwen, anders zou het gesprek niet meer doorgaan. En hij zou het waarderen als de pers niet werd benaderd. "Het verbaast ons dat hij dit nu zelf wel doet."

"Keer op keer probeert de burgemeester het gesprek naar zijn hand te zetten. Hij vindt dat wij onze pijn en verdriet op tafel moeten leggen, maar kan zich niet bedenken dat het delen van deze pijnlijke verhalen emoties bij ons oproept. Hij eiste van ons dat wij hem moesten vertrouwen". De auteur van de van het FB-bericht legt niet uit waarom ook eigen verhalen nodig zijn in het overleg.

De anti-zwartepietengroep is nog verbolgen over de verandering van protestplek tijdens de Sinterklaasintocht van vorig jaar. "Het is tijd dat we het gaan hebben over veranderingen in plaats van elke keer onze pijnlijke verhalen en ervaringen te moeten delen". De gemeente stelde echter al dat HKH na uitgebreid overleg akkoord was gegaan met de andere locatie. De groep moest alleen nog even met de achterban in overleg. Die bleek niet blij en kwam met alternatieven. Die zijn afgewezen.

De burgemeester zou verder hebben aangegeven dat de insteek van het gesprek nu is veranderd. "Echter hebben wij het nog steeds over het verbannen van de racistische karikatuur zwarte piet!". De actiegroep stelt dat Bert Blase een andere mening heeft. "Racisme is geen mening, racisme is een misdaad".

"Het feit dat wij gezien worden als Facebook groep, in plaats van een burgerinitiatief met ook burgers/inwoners vanuit Heerhugowaard, laat al zien dat wij niet serieus genomen worden", besluit de auteur.

Burgemeester Blase bevindt zich tussen twee hete vuren. Het Waardse Intochtcomité is namelijk faliekant tegen roetveegpieten.
Pin It
Bekeken: 1739x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/