De regio Alkmaar staat er goed voor met de toeristische accommodaties. Om de ambitie waar te maken om om met Noord-Holland Noord in 2030 de beste van Nederland te zijn, moet nog het meeste gebeuren aan hotels, campings en recreatieparken in de regio West-Friesland en de kop van Noord-Holland. Het minste werk is te verrichten in onze regio.

Het valt allemaal te lezen in een eindrapportage over de vitaliteit van toeristische verblijfsaccommodaties in Noord-Holland. Twee bureaus deden onderzoek ernaar in opdracht van het Ontwikkelingsbedrijf Noord-Holland Noord en de gemeenten. De recreatiesector zorgt voor brood op de plank in Noord-Holland-Noord: het is goed voor 12.500 banen en brengt 700 miljoen euro naar deze regio.

Bij vergelijkingen met andere toeristische streken in heel Nederland zal menigeen met een jaloerse blik naar de cijfers van de Alkmaarse kuststreek hebben gekeken. 88% van de toeristenbedden in de regio Alkmaar staat in een accommodatie die tot de toppers behoort, of minstens van goede kwaliteit is en toekomstperspectief heeft. De andere toeristische regio's in Noord-Holland, maar ook de rest van het vergelijkingsmateriaal in Noordwest-Overijssel, Salland, Twente, Vechtdal en de Achterhoek kunnen daar nog niet aan tippen.

De hotels zijn goed vertegenwoordigd in de Regio Alkmaar. Het ondernemerschap van de toppers in de Regio Alkmaar is uitstekend: er wordt veel geïnvesteerd en verreweg de meeste ondernemers denken na over de toekomst. Er valt nog wat winst te behalen met online marketing. Maar liefst 82% van de verblijfsaccommodaties heeft een goede of uitstekende ligging. Als er geen bestemmingsplan zou zijn dat ze tegenhoudt, dan zou 1/3e van alle ondernemers nu al aan het uitbreiden zijn. Er wordt dan ook gemopperd op de gemeente. Zowel over de beperkingen van het bestemmingsplan maar ook over optreden tegen permanente bewoning van recreatiewoningen. De onderzoekers pleiten voor experimenteerruimte in flexibele bestemmingsplannen om in te kunnen spelen op veranderende vraag in de markt.

Wat er voor de verblijfsaccommodaties nog wat verbeterd kan worden, is bijvoorbeeld het smalle verdienmodel: bijna de helft van de hotels in de Regio Alkmaar heeft geen nevenverdiensten (zelfstandige horeca, vergaderfaciliteiten of verhuur van zalen). Daardoor zijn ze kwetsbaar als er minder toeristen komen. Ook zegt 25% van de ondernemers moeilijk financiering te kunnen krijgen voor noodzakelijke investeringen.

Het onderzoek is verricht voordat de coronacrisis uitbrak. Het herstel lijkt na de versoepelingen echter snel te gaan. Tegenover minder buitenlandse toeristen staan meer Nederlanders die dit jaar een vakantiebestemming dicht bij huis zoeken. Daardoor zijn de boekingen alweer op gang gekomen voor de tienduizenden bedden voor toeristen in de regio Alkmaar.
Pin It
Bekeken: 2379x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/