Te veel woningen in kustgemeente Bergen zijn alleen maar beschikbaar voor toeristen. Dat kan zo niet langer, vindt het college van burgemeester en wethouders. En hun voorstel voor de Huisvestingsverordening recreatieve verhuur, die dinsdagavond uitgebreid werd besproken tijdens de Algemene Raadscomissie (ARC), maakt een goede kans de eindstreep te halen.

Zoals zoveel onderwerpen in de gemeente Bergen, is de politiek net zo verdeeld als de inwoners hierover. Wordt de nieuwe regeling aangenomen, dan kunnen er circa 900 meer woningen permanent bewoond worden, die een veelvoud aan positieve verhuisbewegingen binnen de gemeente op gang brengen. Maar de financiële belangen van beleggers en inwoners van de gemeente die woningeigenaar zijn, worden hierdoor flink geraakt.

De bespreking van het onderwerp trok insprekers van Camperduin tot Egmond naar De Blinkerd in Schoorl die de verdeeldheid illustreerden. Duidelijk werd dat er goed wordt verdiend door jaarrond een woning recreatief te verhuren aan toeristen. Soms in strijd met het bestemmingsplan en andere regels, maar de huidige wetgeving maakt handhaving niet eenvoudig. Beleggers van heinde en ver en een deel van de inwoners hebben zo leuke inkomsten. De verdienkansen van een woning in de kustgemeente drijven echter ook de prijzen van woningen erg op. Prettig voor de mensen die al een huis bezitten, maar minder gunstig voor jongeren en starters op de woningmarkt die hun wooncarrière nog moeten beginnen.

Ook wordt geklaagd over de leefbaarheid van de kernen met steeds minder vaste bewoners. Zonder inwoners valt de basis weg voor scholen, verenigingen en dorpshuizen, zo betoogde Gerjan Zwaan van de Vereniging Dorpsbelangen Egmond. Daar staat tegenover dat de middenstand meer aan toeristen verdient die een woning huren dan aan vaste bewoners: toeristen gaan bijvoorbeeld vaker uit eten. Sandy Dekker van de Egmondse ondernemersvereniging en Michel Heusy van de Bergense wilden dat er oog was voor het economische belang van zoveel mogelijk toeristen.

De nieuwe huisvestingsregeling beperkt de mogelijkheden om een woning in de kustgemeente permanent te verhuren. Om dit succesvol terug te dringen, moeten tegelijk geen mazen in de wet ontstaan bij de tijdelijke verhuur. Dat blijft in het voorstel van het college van B&W wel mogelijk, maar dan alleen in juli en augustus. Sommige raadsleden zijn niet tegen terugdringen van permanente verhuur, maar vinden de nieuwe regeling te star.

Eigenaren van appartementen aan de Kennedyboulevard in Egmond aan Zee lijken succesvol in hun lobby voor een uitzondering in de nieuwe regeling. De permanente verhuur aan toeristen uit het hogere segment is hier zo lucratief, dat beleggers nu prijzen willen betalen tussen de 500.000 en 700.000 euro. Beperking van de verhuur zal de waarde van elk appartement doen inzakken, maar niet zoveel dat ze dan bereikbaar worden voor starters op de woningmarkt. Sommige raadsfracties overwegen nu de Kennedyflat en Terrasflat uit te zonderen van de nieuwe regels, ook om de middenstand in Egmond tegemoet te komen.

Op 16 juni hakt de gemeenteraad knopen door en weten we of de Huisvestingsverordening recreatieve verhuur geldig wordt.
Pin It
Bekeken: 1531x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/