De Corona-crisis veroorzaakt een flinke daling van advertentie-inkomsten bij lokale en regionale media. De Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ), branchevereniging NNP en de Nederlandse Lokale Publieke Omroep (NLPO) dringen daarom aan op steun. Die zou moeten komen van gemeenten en provincies. Maar ook bij minister Slob van Media is aangeklopt. Hij zegt dat de kwestie zijn aandacht heeft.
Rodi Media is uitgever van huis-aan-huisbladen met titels als Alkmaar op Zondag, Alkmaars Nieuwsblad en Heerhugowaards Nieuwsblad. Zij moeten het vooral hebben van advertentie-inkomsten en kennen geen abonnementen. "Wij hebben zeker last van teruglopende advertentie-inkomsten, maar we redden het nog wel een poosje. Alle branches binnen het MKB die nu stil liggen zijn normaal onze lokale adverteerders", vertelt directeur Dick Ranzijn aan Alkmaar Centraal.
"De fotograaf en de sportverslaggever zijn nu het haasje. Daarentegen is er voor iemand met verstand van virussen opeens extra werk." Maar behalve met het wegvallen van inkomsten, kampen de uitgevers ook met achterstallige betalingen. "We werken ook wel met doorlopende contracten", zegt Ranzijn. "Maar als de slager of de bakker op de hoek even niet kan betalen dan hebben we daar begrip voor. Het zijn zulke uitzonderlijke tijden. Nu gaat het nog, maar het moet geen half jaar of zelfs een heel jaar gaan duren".
Ook lokale edities van grotere kranten en andere lokale media voelen de pijn van de crisis. Maar daar over bevraagd worden in plaats van zelf de vragen te stellen ligt in sommige gevallen 'gevoelig'. Zowel de geïrriteerde woordvoerder van het Noordhollands Dagblad (TMG) als die van het Alkmaars Dagblad (Xyto Media) weigerden in te gaan op vragen over het onderwerp.
Of veel lokale omroepen de Corona-crisis zullen overleven is de vraag. De schade door de noodmaatregelen bedraagt voor de sector als geheel zo'n 350 duizend euro per week zegt Marc Visch, directeur van brancheorganisatie NLPO. Hij verwacht dat over twee maanden één op de vijf lokale omroepen in dermate grote financiële problemen verkeert dat zij de activiteiten moeten staken.
"Wij merken het zeker", laat Richard van der Veen van streekomroep HALStad Centraal weten. "Alle kosten lopen door, maar een gedeelte van de inkomsten valt weg, dat is altijd spannend. In Heerhugowaard en Langedijk zijn we net begonnen aan een omvangrijke reorganisatie, en dan komt dit niet zo goed uit. Aan de andere kant wordt er juist nu een beroep gedaan op de lokale omroep en dat zien we terug in de waardering en bezoekersaantallen. Financieel kunnen we daar alleen niets mee." (foto: Pexels/Frans van Heerden)