De plechtigheid begon vrijdagmiddag met een toelichting van rabbijn Shmuel Spiero. Hij legde samen met loco-burgemeester Pieter Dijkman de eerste stenen van het tijdelijk Holocaustmonument 'Levenslicht' van Daan Roosegaarde. "Een steen is iets eeuwigs en zal nooit vergaan", licht de rabbijn toe.
Het monument maakt deel uit van een landelijk project waaraan meer dan 150 Nederlandse gemeenten deelnemen vanwege de Viering van 75 jaar Vrijheid. Het bestaat uit losse stenen, die zijn bewerkt met lichtgevende verf. Een steeds dovend licht laat deze als het ware ademen, leven.
Elke steen staat voor één van de 104.000 Holocaustslachtoffers en zijn verdeeld over de deelnemende gemeentes. Onderdeel van het kunstwerk is het neerleggen van de stenen, dat is geïnspireerd op een Joods herdenkingsritueel waarbij steentjes na een bezoek op een graf worden achtergelaten.
"Het is fijn dat de scholen er zijn en de kinderen er zijn, dat ze betrokken worden bij deze herdenking en dat ze laten zien dat de slachtoffers altijd in onze gedachten zullen voorleven", verteld Shmuel Spiero aan Alkmaar Centraal. "Zolang er geen vrede is blijven we op deze manier herdenken, hopen dat het morgen voorbij is."
Vanaf 14 februari 13.30 uur is het monument in de Grote Kerk in Schermerhorn te zien en vanaf zondag 1 maart 13.30 uur in de Grote Kerk in De Rijp. Van 14 maart tot en met 14 juni maakt het onderdeel uit van de tentoonstelling ‘75 jaar vrijheid, verhalen om nooit te vergeten’ in het Stedelijk Museum Alkmaar. Uiteindelijk worden alle kunstwerken in het land weer afgebroken. De stenen zullen een permanente bestemming in Alkmaar krijgen.