Hij had eigenlijk over een kleine maand al klaar moeten zijn; de Leeghwaterbrug in de N242 te Alkmaar. Het bouwproject wordt echter geplaagd door tegenslagen en dat is met name de transportsector een doorn in het oog. De smalle doorgang op de brug is volgens truckers gevaarlijk en al het oponthoud bakken met geld. "Klanten nemen mij niet meer serieus", zegt Jaap Schuurman van Logistiekcentrum Stad Alkmaar B.V. tegenover mediapartner NH Nieuws.
De oplevering van de Leeghwaterbrug is drie keer uitgesteld. Eigenlijk had de brug vorig jaar al klaar moeten zijn, maar ook de laatste streefdatum van 25 augustus zal stilletjes verstrijken. Vrachtwagenchauffeur Bert Koning staat regelmatig vast. "Nu is het vakantietijd en rijdt het aardig door maar het is vrijwel elke dag ellende daar." En hij vindt het gevaarlijk dat al het verkeer over één brugdeel moet rijden. "De rijstroken zijn eigenlijk te smal en auto's willen vrachtwagens altijd inhalen. Het gaat soms echt om centimeters. Je houdt je adem in."
Directeur Schuurman is het meer dan zat. "De brug wordt maar niet opgeleverd en het wordt steeds maar weer uitgesteld. We horen nu 2020, maar ik weet het niet. Mijn vertrouwen in de aannemer en de provincie Noord-Holland is ver te zoeken." Dat voelt de transportsector volgens hem ook in de portemonnee. "We hebben vaak kwade klanten die vragen waarom we niet op tijd komen. Dan zeg ik dat we vaststaan bij de Leeghwaterbrug, maar daar heeft de klant geen boodschap aan."
De directeur van Stad Alkmaar vindt dat de provincie ondernemers financieel moeten compenseren. "Er zijn al bedrijven bezig met het voorbereiden van een schadeclaim, wij zullen ons daarbij aansluiten."
Het is niet het eerst grote verkeersproject van de provincie met grote vertraging. Zo werd de aanleg van de Westfrisiaweg een heus hoofpijndossier. Er was onenigheid met de aannemer, ook over de flink hogere kosten. Schuurman ziet overeenkomsten. "Bij de openbare aanbesteding mag de ondernemer met het laagste bod de klus klaren. Waarom kijkt de provincie niet meer naar kwaliteit? Nu wil de provincie voor een dubbeltje op de eerste rang zitten en zijn wij de dupe."